Izbira pravega imena za vaše podjetje

Izbira pravega imena za vaše podjetje

10. 01. 2012

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 16.12.2011, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Maja Borštnik

Odločili ste se, da boste ustanovili podjetje. A naleteli ste že na prvo oviro - sprašujete se, kako izbrati kreativno in unikatno ime, ki bo vašemu podjetju kar najbolje služilo, hkrati pa bo enostavno in lahko za pomnenje.

Izbira imena (firme) sicer ni v celoti prepuščena vam, saj obstajajo določene omejitve, ki preprečujejo uporabo nekaterih besed in znakov v imenu. Pravila v zvezi s firmo podjetja ureja Zakon o gospodarskih družbah, kar si lahko preberete v članku Firma podjetja.

Ob upoštevanju zakonskih določil, si lahko pri izbiri imena pomagate s spodnjimi nasveti in primeri.

Poimenovanje po sebi. Tak način poimenovanja je relativno enostaven in po mnenju nekaterih doda kredibilnost podjetju. Uporabite lahko ime, priimek ali oboje. V kolikor podjetje ustanavljate s partnerji, imate na voljo še več kombinacij. Ime lahko sestavite tudi iz kratic. A zavedati se morate, da boste sprva imeli nekaj težav s prepoznavnostjo, saj tak način poimenovanja ne pove nič o produktih in storitvah, ki jih podjetje nudi. (primer: McDonalds, RM Williams)

Opis dejavnosti. Če boste izbrali ime, ki bo opisalo dejavnost vašega podjetja, bodo potencialne stranke hitro ugotovile, kaj vaše podjetje ponuja. A največja slabost takega poimenovanja je, da ne izstopa iz množice. (primer: British Airways)

Kombiniranje. Kombinacija, ki vsebuje opis in osebno ime je zelo pogosta. Podjetju doda pridih osebnosti, hkrati pa je takoj jasno, s čim se podjetje ukvarja. (primer: Dell Computers)

Ime blagovne znamke. Vsako podjetje lahko postane blagovna znamka. Preproste besede so ponavadi najlažje, še posebej, če so enostavne za pomnjenje. Pomislite, bi Google dosegel tako popularnost, kot jo uživa danes, če bi se imenoval "Spletni brskalnik"? Zavedati se je potrebno, da gradnja blagovne znamke ponavadi traja dlje časa in zahteva višje denarne vložke. (primeri: Amazon, Google, Microsoft)

Imena domene. Preden izberete ime podjetja, je dobro, da preverite razpoložljivost spletne domene. Dobro ime domene je težko najti, zato je veliko lažje, če ime preverite še preden ga izberete za svoje podjetja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj