EU malim in srednjim podjetjem namenja 2,5 milijarde evrov

EU malim in srednjim podjetjem namenja 2,5 milijarde evrov

13. 12. 2011

Vir in informacije: STA, 30.11.2011, www.sta.si

Evropska komisija je predstavila nov program za krepitev poslovne konkurenčnosti ter malih in srednjih podjetij COSME, v okviru katerega bo med leti 2014 in 2020 na voljo 2,5 milijarde evrov. Komisija namerava letno pomagati 39.000 podjetjem.

Nov finančni instrument bo v veliki meri nadaljeval dejavnosti v okviru sedanjega programa za konkurenčnost in inovacije. Zlasti je namenjen podjetnikom, predvsem malim in srednjim podjetjem, pa tudi državljanom s težavami pri ustanavljanju in razvoju lastnih podjetij za samozaposlitev ter organom držav članic za večjo podporo pri njihovih prizadevanjih za učinkovite reforme politik.

S programom želi EU izboljšati dostop do financiranja za mala in srednja podjetja v obliki kapitala in dolga s finančnimi instrumenti, izboljšati dostop do trgov v EU in v svetu ter podpreti mednarodno industrijsko sodelovanje in spodbuditi podjetništvo z ukrepi za razvoj podjetniških spretnosti in pristopov, zlasti med novimi podjetniki, mladimi in ženskami.

V rast usmerjene podporne storitve za podjetja bodo zagotovljene prek mreže Enterprise Europe Network, kar bo podjetjem olajšalo širitev poslovanja na enotnem trgu. Program jim bo zagotavljal poslovno podporo tudi zunaj EU. Program naj bi na leto po ocenah komisije pomagal 39.000 podjetjem, ki bi tako letno ustvarila ali ohranila 29.500 delovnih mest ter dala na trg 900 novih proizvodov, storitev ali postopkov. Podjetniki, zlasti tisti, ki bodo želeli začeti s čezmejnimi dejavnostmi, bodo imeli lažji dostop do posojil, saj je za evropska podjetja na voljo predvidoma 3,5 milijarde evrov dodatnih posojil in naložb. Finančna sredstva za izvajanje programa znašajo 2,5 milijarde evrov, od tega bo 1,4 milijarde dodeljenih finančnim instrumentom. Preostanek bo porabljen za financiranje mreže Enterprise Europe Network, mednarodnega industrijskega sodelovanja in podjetniškega izobraževanja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj