ABC popoldanskega podjetništva

ABC popoldanskega podjetništva

07. 12. 2011

Vir in informacije: Finance, 30.11.2011, www.finance.si

Popoldansko podjetništvo in služba gresta lahko z roko v roki le, če o tem obvestite svoje nadrejene in strogo ločite podjetništvo od vsakdanjih nalog v službi, pravijo poznavalci.

Je pa zelo pomembno, da to počnete iz veselja, saj bo zahtevalo veliko vašega prostega časa.

Za popoldansko podjetništvo so najbolj primerne intelektualne storitve. Pri dejavnostih, pri katerih je stik s stranko pomemben del prodaje, se je namreč zaradi delovnega razmerja težko srečevati s kupci. Večino intelektualnih storitev pa opravljate kjerkoli in kadarkoli, pa tudi morebitni zaslužek je pri teh največji. Pravzaprav gre najpogosteje za delo, za katero se odločimo iz dveh razlogov. Prvi je izboljšanje socialnega položaja, drugi pa opravljanje del, kjer smo zaradi nižjih stroškov lahko konkurenčnejši od preostalih ponudnikov. Posamezniki se pogosto lotijo popoldanskega podjetništva na podlagi hobija ali drugih pomoči prijateljem in znancem, ki potem prerastejo v popoldansko podjetništvo.

Kdo naj se loti popoldanskega podjetništva

Ustanovitev popoldanskega podjetja je smiselna le za tiste, ki imajo status zaposlene osebe oziroma osebe, ki jim nekdo drug plačuje prispevke za socialno varnost.

To je tudi edina občutnejša razlika med tako imenovanim popoldanskim samostojnim podjetnikom in klasičnim samostojnim podjetnikom. Popoldansko podjetje je ponavadi samostojni podjetnik, ki plačuje pavšalne prispevke in je zaposlen drugje. S tem se izogne nevarnosti dela na črno, kadar hobi ali pomoč drugim dobi tržne razsežnosti.

Če opazite, da je po vaših znanjih ali sposobnostih povpraševanje, ki ga lahko razmeroma preprosto in legitimno - brez kršenja pogodb o zaposlitvi - zadovoljite, je popoldansko podjetništvo lahko zelo preprosta in zanimiva oblika dodatnega zaslužka in hkratnega učenja oziroma podjetništva.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj