Za začetnike: Banka bo dala posojilo le ob dobrem finančnem načrtu

Za začetnike: Banka bo dala posojilo le ob dobrem finančnem načrtu

08. 11. 2011

Vir in informacije: Finance, 21.9.2011, www.finance.si, Avtor: Lana Dakić, Špela Mikuš

  • Če nimate privarčevanega denarja, subvencijo za samozaposlitev pa boste porabili za prispevke, boste za svojo idejo najverjetneje morali najeti tudi posojilo.
  • Banka bo od vas verjetno zahtevala, da del naložbe plačate sami. Najvišja vrednost posojila ni določena vnaprej, ampak je odvisna od projekta in podjetnika. V banki se s podjetnikom pogovorijo o poslovni ideji, načrtu trženja in morebitnih izkušnjah na poslovnem področju, na katero vstopa, kot tudi pričakovanih prihodkih in ciljnih kupcih. V očeh banke je dobra ideja tista, ki ni zgolj posnemanje, temveč kupcu pomeni dodano vrednost, izdelek mora biti konkurenčen.
  • In kaj svetujejo banke? Podjetniki naj temeljito razmislijo o svoji ideji in o tem, kako jo bodo tržili. Analiza trga, konkurence, kupcev, načrt trženja, distribucije, kadrovanja, časovni načrt dejavnosti in kritična tveganja omogočijo podjetniku pripraviti zanesljiv finančni načrt, ki bo dobra podlaga za odločanje o bančnem posojilu. Velik pomen pri odločanju v banki imajo izkušnje podjetnika na področju, na katero vstopa, ter morebitni že dogovorjeni posli.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj