Mladi v letošnjem tekmovanju Popri s številnimi inovacijami

Mladi v letošnjem tekmovanju Popri s številnimi inovacijami

19. 05. 2020

Vir in informacije: STAkrog, 15. 5. 2020, https://krog.sta.si/ 

Finale nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih Popri 2020 je Primorski tehnološki park prvič v zgodovini izvedel na spletnih platformah. Mladi so s svojimi inovativnimi idejami po navedbah organizatorjev kljub temu ponovno navdušili s svojimi inovacijami - od različnih predmetov do uporabnih računalniških aplikacij.

Na tekmovanje Popri se je v letošnjem šolskem letu prijavilo 328 mladih oziroma 114 ekip, ki so svoje ideje razvijali z 74 mentorji, sodelovalo pa je 72 izobraževalnih ustanov. Letos so tekmovanje prvič razširili tudi na šole v zamejstvu.

Devetdeset skupin se je uvrstilo na predizbore, ki so jih organizirali Primorski tehnološki park, Saša inkubator, Tehnološki park Ljubljana in Podjetniški inkubator Podbreznik. Na zaključni del tekmovanja se je sicer uvrstilo 31 skupin.

Od 12. do 14. maja je teh 31 ekip v treh kategorijah od doma predstavilo svoje podjetniške ideje strokovni komisiji. V vsaki kategoriji so razglasili tri najboljše ekipe, ki bodo prejele denarne nagrade. Tretjeuvrščene ekipe bodo prejele po 700 evrov, drugouvrščene po 1300 evrov, zmagovalci pa po 2000 evrov iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad.

Med osnovnošolci je z inovacijo Turnado komisijo najbolj navdušil Ian Pirc iz Osnovne šole Slovenska Bistrica. Turnado je pametna naprava, ki omogoča glasbenikom, ki uporabljajo tablične računalnike za branje glasbenih not, neprekinjeno igranje. Drugo mesto so z Multidilco dosegli osnovnošolci iz Osnovne šole Draga Bajca iz Vipave, tretje mesto pa so s palicami Urvi, ki so zmožne proizvajati energijo in imajo tudi tipko za klic v sili, dosegli učenci iz Osnovne šole Dobravlje.

V kategoriji dijakov je najbolj navdušila inovacija Halyou Air, to je laboratorijska halja, ki raziskovalcem v laboratorijih in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah omogoča nemoteno delo, saj rešuje težave s potenjem. Inovacija je delo dveh dijakov iz Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Novo mesto.

Drugo mesto je komisija prisodila tržaškim dijakom za Bus Tracker - aplikacijo, s katero je mogoče spremljati položaj vseh mestnih avtobusov, ki vozijo po Trstu. Tretja nagrada bo pripadla ekipi dijakinj gimnazije Novo mesto za Coffee Planters - biorazgradljive lončke za sadike, katerih glavna sestavina je odpadna kavna usedlina.

V kategoriji študentov in mladih do 29. leta je komisijo prepričala kolesarska simulacija Simathlon, posebej razvita in prilagojena kolesarska igra, pri kateri uporabnik z aktivnostjo in gibanjem nadzoruje dogajanje v igri in kolesarjenje po različnih izdelanih navideznih pokrajinah. Njen avtor je Janez Dobnikar iz Tehnološkega parka Ljubljana.

Drugonagrajeno inovacijo je prispevala Nikolina Kožer. To so Smart-Label etikete, narejene iz grozdnega odpada, z dodanim indikatorjem temperature. Iz Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole Novo mesto - višje strokovne šole pa prihaja ekipa, ki je komisijo prepričala z igračo Busypark v obliki senzomotorične table, na kateri je več različnih predmetov, med drugim ključavnica, stikalo in zvonček.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj