Kako obvladovati likvidnost podjetja?

Kako obvladovati likvidnost podjetja?

11. 10. 2011

Vir in informacije: Finance, 27.9.2011, www.finance.si

Slovensko podjetje mora najti notranje rezerve in jih izkoristiti, ne glede na to, ali se ali ne spopada z vprašanjem likvidnosti. Sproščen obratni kapital je lahko zelo pomemben vir financiranja, ki lahko pomembno zmanjšuje odvisnost podjetja od bančnih virov financiranja.

Priložnosti za sprostitev notranjih denarnih sredstev - virov financiranja - se skrivajo še v stroškovni optimizaciji, optimiziranju poslovnih modelov, aktivnem delovanju na trgu, tudi zunaj Slovenije, diverzifikaciji prodajnih programov, kupcev, dobrih partnerskih odnosih s kupci, dobavitelji, odločitev za poslovne in finančne najeme, zelo aktivno obvladovanje poslovnih in finančnih tveganj. Podjetnikom svetujejo, da oblikujejo likvidnostno rezervo, najbolje v posojilnih linijah oziroma v depozitih prvovrstnih bank.

Plačilno sposobnost lahko podjetje danes obvladuje le z odgovornim upravljanjem svoje kapitalske ustreznosti na eni strani in s preverjanjem bonitete svojih poslovnih partnerjev. Obe področji je treba obvladovati stalno, kot sestavna dela dolgoročne poslovne politike podjetja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj