Glavni razlogi za neuspeh na razpisu in kako se jim izogniti

Glavni razlogi za neuspeh na razpisu in kako se jim izogniti

04. 10. 2011

Vir in informacije: Finance, 20.9.2011, www.finance.si, Avtor: Petra Marcon

  • Razpisna dokumentacija je praviloma zelo obsežna in težko razumljiva, prijava na razpis s spremljajočo prijavno dokumentacijo (poslovni načrt, investicijski program, načrt izvedbe projekta ...) pa zahtevna, časovno potratna in specifična za posamezen razpis. Zato sta za podjetja, ki se praviloma na razpise prijavljajo le občasno, proučevanje vsakokratne razpisne dokumentacije in izdelava prijavnih obrazcev zelo zahtevna procesa. Zlahka se pojavijo napačno razumevanje razpisnih pogojev ali napake pri pripravi dokumentacije za prijavo.
  • Večkrat se tudi dogaja, da se zaradi pomanjkanja informacij podjetja odločijo za neprimeren razpis, na katerem niso uspešna ali pa bi s pravo informacijo lahko uspešneje kandidirala na ustreznejšem razpisu.
  • Podjetjem svetujejo, naj si že med iskanem primernega razpisa zagotovijo izkušenega svetovalca, ki jih bo znal pravilno usmeriti, nato pa tudi svetovati pri izdelavi prijavne dokumentacije. Svetovalec naj se dokaže z ustreznimi referencami. Svetovalno podjetje razpolaga z ustreznimi znanji, ki bi jih zaposleni kadri sicer lahko pridobili, vendar ni zanesljivo, ali je za podjetje racionalno zaposliti kadre zgolj za te namene, saj so stroški praviloma neprimerno višji ob rezultatov.
  • Najem svetovalca se še posebej splača, če boste svetovalca plačali glede na uspešnost prijave, saj bo njegova provizija strošek za podjetje samo, če bo prijava na razpis uspešna.
  • Dobro svetovalno podjetje sicer odlikuje interdisciplinarnost, saj mora ponuditi celostno svetovanje, saj gre ne nazadnje za večplastne projekte, takšni so zlasti investicijski projekti. Tako mora na primer pri gradnji objektov svetovalec poznati urbanistične postopke, ustrezno gradbeno dokumentacijo, pravne vidike, vidike varovanja okolja, računovodstvo in finančno poslovanje, predmetno področje dejavnosti podjetja po naložbi in drugo.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj