Kako boste med letom plačali manj davka na dobiček

Kako boste med letom plačali manj davka na dobiček

04. 10. 2011

Objavljeno: Finance, 23.9.2011, www.finance.si, Avtor: Tanja Smrekar

Davčna uprava večino prošenj za nižje plačevanje akontacije odobri

Ste eno podjetij, ki mu prihodki upadajo, pa plačujete akontacijo davka na dobiček, ki je previsoka? Ukrepajte in zaprosite za nižja plačila. Ne splača se vam namreč med letom plačevati akontacije, ki temelji na prejšnjih, torej višjih zaslužkih.

Davek vam bo država sicer ob obračunu prihodnje leto vrnila, vendar pa zdaj posojate državi.

Kaj storiti za nižjo akontacijo

Akontacije za tekoče leto podjetjem davkarji namreč naložijo glede na poslovanje v prejšnjem letu. Kako doseči, da boste plačevali manj? Če lahko dokažete, da je vaša davčna osnova za tekoče obdobje nižja od minulega davčnega obdobja, davčni urad zaprosite za nižjo akontacijo. Obrazložiti jim morate, zakaj menite, da plačujete previsoko akontacijo. Denimo - krčite poslovanje, imate manj prihodkov. Seveda velja tudi nasprotno - če zdaj služite več kot lani in plačujete akontacijo še glede na lanske prihodke, lahko podobno zahtevate za povišanje akontacije. Tako prihodnje leto ob obračunu davka ne boste doplačevali.

Davčni zavezanec vloži zahtevo najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka akontacije in priloži davčni obračun za tekoče davčno obdobje (pred vložitvijo vloge), oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo ocene davčne osnove. Davkarji o zahtevi odločijo v 15 dneh.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj