Ponekod v Evropi sproščanje ukrepov proti epidemiji

Ponekod v Evropi sproščanje ukrepov proti epidemiji

14. 04. 2020

0 1
Koristnost članka
0 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 14. 4. 2020, www.sta.si 

Avstrija bo kot ena od prvih držav v Evropi 14. aprila 2020 odprla nekatere trgovine in poslovalnice, ki jih je zaprla v okviru boja proti epidemiji. Nekatere omejitve bodo sprostili tudi v Benečiji, v Španiji so mnogi že lahko šli na delo, sledi Danska. Svetovna zdravstvena organizacija pa je za 14. aprila 2020 napovedala smernice za sproščanje omejitev.

V pomoč državam, ki razmišljajo o ukinitvi omejitev, bo WHO 14. aprila 2020 objavila svoje nasvete, je napovedal njen direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Strategija WHO predvideva šest kriterijev pri odločanju o tem.
Tako mora biti širjenje novega koronavirusa v državi pod nadzorom, zdravstveni sistem pa mora biti sposoben odkrivati, testirati, izolirati in zdraviti vsak primer covida-19 ter slediti vsem stikom okuženih. Tveganje širjenja epidemije v ustanovah, kot so domovi za ostarele, mora biti omejeno na minimum, na delovnih mestih, šolah in podobnih ustanovah morajo veljati preventivni ukrepi. Država mora biti sposobna reševati pomembne primere in skupnosti se morajo v celoti zavedati novih pravil.

Ponekod po svetu, na primer na Kitajskem, ukrepe že sproščajo, sledijo jim v Evropi. V Španiji so se številni delavci že v ponedeljek vrnili na delo, v Avstriji, kjer so doslej obratovale le živilske trgovine, lekarne in trafike, bodo danes lahko ponovno odprle vrata tudi ostale manjše trgovine, delavnice, prodajalne gradbenega materiala in vrtni centri. Nakupovalna središča, gostinci in hotelirji pa bodo morali še počakati.

V italijanski deželi Benečija (Veneto), eni od najhuje prizadetih v epidemiji, bodo danes omilili zelo stroge omejitve gibanja. Tako bodo prebivalcem dovolili, da se gibljejo tudi več kot 200 metrov od doma, kar je bilo doslej prepovedano. So pa po novem uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask in rokavic povsod zunaj doma, ne le v trgovinah in na javnem prevozu kot doslej.

Danska pa bo nekatere omejitve, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, odpravila v sredo. Najprej bodo ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj