Kakšno pomoč lahko izkoristite pri vstopu na tuje trge

Kakšno pomoč lahko izkoristite pri vstopu na tuje trge

27. 09. 2011

Vir in informacije: Finance, 7.9.2011, www.finance.si , Avtor: Nataša Bolarič, Petra Šubic

  • Podpora veleposlaništev: Ministrstvo za zunanje zadeve pomaga podjetjem vstopiti na tuje trge predvsem na 57 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Na štirih v Istanbulu, Moskvi, New Delhiju in Šanghaju ponujajo brezplačni najem poslovne pisarne za največ tri mesece. Na številnih veleposlaništvih imajo tudi ekonomske svetovalce. Pred kratkim so odprli veleposlaništvi v Albaniji in Braziliji ter konzulat v Šanghaju, proučujejo pa možnosti za odprtje predstavništva v eni od zalivskih držav. Podjetja jih lahko zaprosijo za pomoč tudi s posebnim obrazcem, ki je dosegljiv tukaj.

 

  • Promocijske dejavnosti: Za promocijo podjetij v tujini gospodarsko ministrstvo (MG) prek JAPTI med drugim sofinancira tudi sejemske predstavitve in delovanje 14 poslovnih klubov v tujini.

Slovensko-makedonski poslovni klub vsako leto pripravi Poslovni dan po Makedoniji, kjer se podjetja na sejmu predstavijo s svojimi izdelki in storitvami. Organizirajo konference, kjer se srečujejo strokovnjaki iz Slovenije in Makedonije. Pogovarjajo se o nadgradnji poslovnega sodelovanja obeh držav in rešujejo morebitne težave pri poslovanju. Vsak mesec pošiljajo aktualne novice in praktične informacije na portal JAPTI Izvozno okno, omogočajo pa tudi neposreden stik dveh podjetij, ki ju zanima sodelovanje. Slovenskim podjetnikom najpogosteje pomagajo pri urejanju dokumentacije, pri seznanjanju s predpisi o začetku poslovanja v Makedoniji, pri pridobitvi dovoljenja za delo in iskanju nastanitve.

Slovensko-kosovsko poslovni klub aktivno sodeluje okoli 150 slovenskih in kosovskih podjetij na poslovnih konferencah, sejmih in medpodjetniških srečanjih.

Slovenski poslovni klub: Mesečni sestanki, ki se jih udeleži od 150 do 300 podjetnikov iz Slovenije, Srbije in drugih držav, so uspešen kanal za sklepanje poslov. Na njej predavajo državni funkcionarji in člani kluba, ki se tako lahko predstavijo velikem številu podjetnikov iz Slovenije in Srbije. Tam so priložnosti za slovenske trgovce ter podjetja iz metalurgije in prehrambne industrije. Pri poslovanju v Srbiji lahko izrabijo svobodno trgovanje z Rusijo, poceni delovno silo, nizko inflacijo in poenostavljene predpise o tujih vlaganjih.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj