Objava in začetek veljavnosti Začasnega sporazuma o trgovini in trgovinskih zadevah med EU in Srbijo

Objava in začetek veljavnosti Začasnega sporazuma o trgovini in trgovinskih zadevah med EU in Srbijo

17. 02. 2010

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 29.1.2010, Avtor: Ministrstvo za gospodarstvo, Marjeta Bajt, E-mail: marjeta.bajt@gov.si

Obveščamo vas, da bo Začasni sporazum o trgovini in trgovinskih zadevah med EU in Srbijo začel veljati 1. februarja 2010. Sporazum bo objavljen v Uradnem listu EU serija L št 28, 30. januarja 2010. S sporazumom se bodo začele izvajati trgovinske določbe Stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in Srbijo, ki je bil podpisan 29. aprila 2008. »Zeleno luč« za začetek izvajanja  začasnega sporazuma je prižgala odločitev Sveta EU na zasedanju 8. decembra 2009 v Bruslju, da Srbija polno sodeluje z Mednarodnim kazenskim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Srbija sicer določbe Začasnega sporazuma izvaja enostransko že od 30. januarja 2009. Torej je uvoz proizvodov po poreklu iz EU praktično deležen ugodnosti sporazuma že od tega datuma. Glede na določbe o postopnem zniževanju carinskih dajatev pri uvozu v Srbijo je s 1. januarjem 2010 za bolj občutljive industrijske proizvode prišlo do dodatnega znižanja carinskih dajatev pri uvozu v Srbijo. Za proizvode, navedene na seznamu A Priloge I k sporazumu, so se carinske dajatve znižale iz 70 % osnovne dajatve na 40 % osnovne dajatve. Za proizvode, navedene na seznamu B Priloge I k sporazumu, so se carinske dajatve znižale iz 80 % osnovne dajatve na 60 % osnovne dajatve, za najbolj občutljive proizvode, navedene na seznamu C Priloge I k sporazumu, pa so se carinske dajatve znižale iz 85 % osnovne dajatve na 70 % osnovne dajatve. Dodatnega znižanja carinskih dajatev so od 1. januarja 2010 deležni tudi določeni kmetijski, ribiški in predelani kmetijski proizvodi.

Pri uvozu proizvodov po poreklu iz Srbije v EU še vedno veljajo ugodnosti na podlagi Uredbe Sveta št. 2007/2000 o uvedbi izjemnih trgovinskih ukrepov za države in ozemlja, ko sodelujejo ali so povezana s stabilizacijsko-pridružitvenim procesom EU.

Obveščamo vas tudi, da je bilo v Uradnem listu EU, serija C 31.12.2009 objavljeno obvestilo o datumu začetka uporabe protokolov o pravilih o poreklu, ki določajo diagonalno kumulacijo porekla blaga, vključno s  Srbijo, in sicer je Srbija vanjo vključena od 8. decembra  2009 dalje.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj