Kako doseči odlog ali obročno plačevanje davčnih obveznosti?

Kako doseči odlog ali obročno plačevanje davčnih obveznosti?

20. 09. 2011

Objavljeno: Finance, 13.9.2011, www.finance.si, Avtor: Stane Petavs

Podjetniki se pritožujejo, da je na davčni upravi zelo težko doseči odlog oziroma obročno plačilo zapadlih davčnih obveznosti. Pogoji so namreč zelo zahtevni in malokdo jih lahko izpolni.

Davčni organ lahko dovoli odlog plačila davka za obdobje do dveh let oziroma dovoli plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev, če bi davčnemu zavezancu zaradi trajnejše nelikvidnosti ali izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov iz vzrokov, na katere ni mogel vplivati, nastala hujša gospodarska škoda in bi mu odlog in obročno plačevanje davka omogočila preprečitev hujše gospodarske škode.

Zakon omogoča še eno možnost odloga plačila davka, tudi če davčni zavezanec ne izkaže nevarnosti hujše gospodarske škode, in sicer tako, da predloži instrument zavarovanja dolga ali omogoči davčni službi vknjižbo zastavne pravice. Odlog oziroma obročno plačilo se lahko dovoli za 12 mesecev (12 mesečnih obrokov). Nista pa mogoča, če gre za akontacije davkov in davčni odtegljaj.

Instrumente zavarovanja našteva zakon o davčnem postopku. Katerokoli od teh zavarovanj, če je ustrezno, davčni organ sprejme. Poleg navedenih ima dolžnik tudi možnost, da dovoli vknjižbo zastavne pravice v ustrezen register. Če je predmet zavarovanja ustrezen in ob morebitnem neplačilu omogoča poplačilo, se takšno zavarovanje sprejme. Zoper (negativno) odločbo Dursa je sicer mogoča pritožba na drugostopenjski organ, ki je na ministrstvu za finance.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj