Diplomati se bodo morali prilagajati razmeram

Diplomati se bodo morali prilagajati razmeram

02. 11. 2009

Z gospodarsko diplomacijo do novih poslov v tujini

Vir in informacije: Delo, 15.10.2009, http://www.delo.si/, Avtor: Urban Červek

Okrepitev ekip veleposlaništev v številnih državah - Roman Glaser: Veleposlaniška mesta bi morala biti odprta tudi za gospodarstvenike z veliko izkušnjami

S tem, ko je ministrstvo za zunanje zadeve prevzelo naloge gospodarske diplomacije, skupaj z mrežo predstavništev Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti) in diplomatskimi atašeji ministrstva za gospodarstvo, je prevzelo tudi vso odgovornost za uspešno delovanje gospodarske diplomacije. »Diplomacija se spreminja in diplomati se bomo morali prilagoditi novim razmeram,« je na včerajšnjem posvetu Štajerske gospodarske zbornice povedal zunanji minister Samuel Žbogar.

Minister je napovedal okrepitev ekip veleposlaništev v državah nekdanje Jugoslavije, vzhodne Evrope in nekdanje Sovjetske zveze, kjer se za slovenska podjetja odpirajo največje poslovne priložnosti. Poleg tega bo država pomagala iskati posle na trgih, kjer so bila slovenska podjetja v času nekdanje Jugoslavije že navzoča: v Libiji, državah Zaliva pa v Indiji in Kitajski kot najhitreje rastočih trgih, je naštel minister.

Podjetniki so na včerajšnjem posvetu med drugim poudarili, da si predvsem mala in srednja podjetja želijo podpore diplomatske mreže, še posebno na bolj oddaljenih in eksotičnih trgih, na katere vstopajo v času krize, ko na obstoječih trgih ni več dovolj zaslužka. Predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser je vztrajal, da bi morala biti veleposlaniška mesta odprta tudi za gospodarstvenike z veliko izkušnjami, ki bi lahko zelo pomagali podjetjem, in ne le kariernim veleposlanikom. Poleg tega je po njegovem mnenju pri kadrovanju pomembna kontinuiteta, saj traja leta, da nekdo v tuji državi spozna svoje okolje dovolj dobro, da lahko pomaga pri vzpostavljanju poslovnih vezi.

Žbogar je obljubil temeljito reformo delovanja gospodarske diplomacije, ki bo veliko bolj povezana z gospodarstvom kot doslej - med drugim bo sedež direktorata za gospodarsko diplomacijo ministrstva kar na gospodarski zbornici, da bodo predstavniki podjetij kar najbliže uslužbencem direktorata.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj