Turčija se lahko pohvali z najhitrejšo rastjo v Evropi

Turčija se lahko pohvali z najhitrejšo rastjo v Evropi

09. 08. 2011

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 21.7.2011, Avtor: Elizabeta Gačnik

Turčija trenutno velja za najhitreje rastoče evropsko gospodarstvo. Potem ko se je v kriznem letu 2009 obseg njenega bruto domačega proizvoda (BDP) skrčil za 4,7 odstotka, se je lani okrepil za občudovanja vrednih 8,9 odstotka. Analitiki tej državi tudi za letos napovedujejo rast, gibala naj bi se okoli 4,5 odstotka.

Za razmeroma hitro okrevanje tega šestega največjega evropskega gospodarstva je zaslužen predvsem leta 2001 temeljito sanirani turški bančni sistem, ki je krizo za razliko od ostalih članic OECD uspel prebroditi brez pomoči države.

Že v lanskem prvem četrtletju je Turčija z 11,7 odstotka zabeležila drugo najvišjo gospodarsko rast med državami G-20, v četrtletju zatem pa z 10,3-odstotno rastjo dohitela najhitreje rastočo - Kitajsko. Dohodek na prebivalca se je lani povzpel na 10.079 dolarjev.

V turškem gospodarstvu prevladuje storitveni sektor, omeniti velja borzo, trgovino na debelo, promet, bančništvo, medije in založništvo. V tamkajšnjih obrtnih in industrijskih obratih izdelujejo predvsem tekstilne in prehrambene izdelke. Tudi proizvodnja avtobusov in traktorjev je pomembna gospodarska panoga. Vlagatelji iz Turčije in vsega sveta so Carigrad naredili za pomembno gospodarsko prestolnico.

Ena od najpomembnejših gospodarskih panog je seveda turizem. A ob pozornem opazovanju tamkajšnjega gospodarstva je hitro viden zelo velik razkorak med posameznimi regijami. Zahodni del Turčije velja za gospodarsko zelo razvitega, medtem ko je vzhod bolj kmetijsko usmerjen in manj razvit. Še posebej širše območje glavnega mesta Carigrada je industrijsko močno razvito.

V kmetijstvu je zaposlena približno četrtina turške delovne sile, k BDP pa prispeva slabo desetino. Lahka in težka industrija, ki jo je mogoče najti predvsem na zahodu Turčije (tekstilna, avtomobilska, kemična, strojna in elektro industrija), prispeva k BDP države 25 odstotkov. Največji delež v BDP zavzema s 60 odstotki storitveni sektor, katerega pomen pa se še povečuje.

Ob tem se država ob Bosporski ožini lahko pohvali z razmeroma nizko zadolženostjo, ki je lani znašala okoli 41 odstotkov BDP. Poleg tega uživa status pomembne posrednice med Evropo in Bližnjim vzhodom. Koristi ima od dobrih odnosov z zalivskimi državami, obenem pa je tudi ena najpomembnejših trgovinskih partneric EU.

Zaradi solidnega položaja finančnega sektorja in vztrajnega zniževanja javnega dolga v zadnjih desetih letih je bonitetna agencija Standard & Poor's lani zvišala svojo oceno za Turčijo na BB+ s pozitivnimi obeti. Tudi bonitetna agencija Moody's je zvišala obete s stabilnih na pozitivne - z utemeljitvijo, da se je turško gospodarstvo izkazalo za močno in že doseglo raven izpred krize.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj