Kako do evropskega denarja za raziskave in razvoj

Kako do evropskega denarja za raziskave in razvoj

02. 08. 2011

Vir in informacije: Finance, 20.7.2011, http://www.finance.si/, Avtor: Iva Gruden

Čeprav bodo sredstva delili prihodnje leto, se s prijavo splača pohiteti

Predvsem mala in srednja podjetja se bodo lahko leta 2012 potegovala za sedem milijard evrov na doslej največjem razpisu EU za raziskave in razvoj. Čeprav bodo sredstva delili prihodnje leto, se s prijavo splača pohiteti; za sredstva se poteguje 16 tisoč prejemnikov iz 169 držav. Kako do denarja?

1. Imejte jasno vizijo

Ne prijavljajte se na razpis samo zaradi razpisa. Imeti morate jasen raziskovalni fokus in dolgoročno vizijo. Projektni rezultati morajo slediti strategiji.

2. Domislite se norih idej

Smiselno je imeti ideje že v zalogi, saj so razpisi znani vnaprej, te pa morajo biti drugačne od tistih, ki že obstajajo - recimo pogovarjanje z računalnikom v naravnem jeziku ali avtomatsko prevajanje z računalnikom. Prepričani morate biti, da lahko uresničite vsaj nekaj od zamišljenega; morda ne vsega, videti pa morate pot do tja. Zamisli morajo imeti čim širši vpliv v javnosti. Pokazati morate znanstveno odličnost, dodano vrednost. Ustvarjati morate presežke. Uporabite znanje in vrhunske tehnologije.

3. Bodite proaktivni

Svoje ideje in znanje delite z drugimi, saj se bo proaktivnost obrestovala. Če boste aktivni, si vas bodo drugo leto zapomnili.

4. Brez zmenkov na slepo

Projekt prijavite s konzorciji, v katerih partnerje že poznate. Strateško vpeljujte nove organizacije, ne hodite na zmenke na slepo.

5. Ne blefirajte

Prodajajte le lastne kompetence in ne blefirajte. Pridobivanje zaupanja in ugleda je dolgotrajno, izgubite pa ju lahko v hipu, denimo z nespoštovanjem rokov. Prijavo pišete za evalvatorje, ne zase, prijatelje ali sorodnike.

6. Zaupajte vase

Da se uspeti! Neuspeh je povsem običajen, in če pogorite, poskusite z novo idejo in novo vizijo. Odvisno je od projekta do projekta, vendar lahko prvega pol leta o njem le razpravljate, naslednjega pol leta pa ga strukturirate. Zato bodite potrpežljivi, saj sinhroniziranje projekta in razumevanje partnerjev trajata. Koordinatorstvo je glavobol.

7. Več informacij dobite na spletu

Več informacij najdete na spletnih naslovih:

EU pričakuje, da bo z razpisom v 15 letih ustvarila 450 tisoč delovnih mest in skoraj 80-milijardno rast BDP. Za zdravstvene raziskave bo na voljo 656 milijonov, za informacijske in komunikacijske tehnologije 1,3 milijarde, za mlade raziskovalce skoraj 1,6 milijarde, v okviru aktivnosti Marie Curie 900 milijonov, za okoljske raziskave 265 milijonov, za zdravo prehrano 307, za mala in srednja podjetja milijarda, za nanotehnologije 488 milijonov, za promet in mobilnost 313 milijonov in za pametna mesta 40 milijonov evrov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj