EU namerava skoraj 100 državam ukiniti carinske ugodnosti

EU namerava skoraj 100 državam ukiniti carinske ugodnosti

28. 06. 2011

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 2.6.2011, Avtor: Elizabeta Gačnik

Evropska komisija namerava v bodoče mnogo manj državam kot doslej zagotavljati olajšave pri izvozu blaga v EU. Najpozneje do leta 2014 naj bi tako skoraj 100 državam ukinili carinske ugodnosti, s tem pa upoštevali globalno konkurenčnost naprednejših držav v razvoju in po drugi strani dali prednost najrevnejšim državam v razvoju.

Namesto dosedanjih 176 naj bi bilo v bodoče v t.i. splošni sistem preferencialov vključenih zgolj še približno 80 držav, ki so še posebej potrebne pomoči, piše v predlogu Evropske komisije, o katerem bo zdaj razpravljal parlament v Strasbourgu. Po načrtih naj bi spremembe uveljavili najpozneje do začetka januarja 2014.

Splošni sistem preferencialov za izbrane države predvideva ničelne oz. izredno nizke cerinske stopnje ali kvote pri izvozu njihovega blaga v EU. V njegovem okviru je bilo leta 2009 v EU uvoženo blago v vrednosti 60 milijard evrov, kar je približno štiri odstotke celotnega uvoza unije. Z uveljavitvijo predlaganih novosti se bo ta številka po izračunih znižala na 37,7 milijarde evrov.

Med skoraj 100 državami, za katere carinske ugodnosti ne bodo več veljale, so med drugimi Savdska Arabija, Kuvajt, Katar in Rusija, kjer se dohodek na prebivalca po podatkih komisije giblje že na srednji ali visoki ravni.

Prav tako nameravajo iz sistema carinskih olajšav izključiti države s prednostnim dostopom do EU, ki je vsaj tako dober kot v okviru splošnega sistema preferencialov, denimo v okviru sporazuma o prosti trgovini ali posebne avtonomne trgovinske ureditve.

Hkrati se bodo morale države, ki bodo zaprosile za vključitev v sistem, zavezati k spoštovanju bistvenih mednarodnih konvencij o človekovih pravicah, delovnih standardih, okolju in dobrem gospodarskem upravljanju.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Dodatne informacije:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj