DDV po 1. juliju in vpliv na posle s povezanimi osebami

DDV po 1. juliju in vpliv na posle s povezanimi osebami

28. 06. 2011

Objavljeno: Finance, 14.6.2011, http://www.finance.si/, Avtor: Tanja Urbanija

Pri obračunu DDV pri storitvah bomo po novem morali bolj paziti, ali je naš prejemnik storitve res davčni zavezanec, oziroma kakšen je njegov status, kako je z zaračunavanjem storitev tujcem in ali so storitve namenjene za poslovne ali zasebne namene.

Na področju DDV imamo spet spremembe. Tokrat te niso plod kakšnih lokalnih inovativnih rešitev, temveč so novosti posledica evropske uredbe "Izvedbena uredba sveta (EU) št. 2828/2011", ki jo moramo tudi v Sloveniji začeti neposredno uporabljati 1. julija 2011.

Sistem DDV ostaja enak in ta sprememba ne bo povzročila pomembnih sprememb, ki bi vplivale na naše programe ali obrazce. Ker moramo določbe uredbe uporabljati neposredno, to pomeni, da niti ni potrebno, da njena določila takoj vnesemo v zakon ali (in) pravilnik. Cilj uredbe je zagotoviti bolj enotno uporabo veljavnega sistema DDV znotraj vseh držav EU, z določitvijo pravil izvajanja direktive 2006/112/ES, še posebej na področju davčnih zavezancev, dobav blaga in opravljanja storitev ter pri določanju kraja obdavčljivih transakcij.

Spremembe pri storitvah

V praksi to pomeni, da določbe 25. člena ZDDV-1, v katerem so splošna pravila za določanje kraja obdavčitve pri storitvah, ostanejo v veljavi. To pomeni, da se načelno storitev obdavči po sedežu naročnika, če je naročnik davčni zavezanec. Kot posledica uredbe pa bomo morali po novem bolj paziti, ali je naš prejemnik storitve res davčni zavezanec oziroma kakšen je njegov status.

Če smo doslej nekako v praksi preverjali le, ali imamo od naročnika veljavno identifikacijsko številko za DDV (odslej ID št. za DDV), pa po zadnjih spremembah ne bomo samo preverjali, ali je ID št. za DDV veljavna, temveč bomo morali tudi preveriti, ali se ujemata ID št. za DDV in naziv našega partnerja. To je mogoče v Sloveniji preveriti na clo.durs@gov.si in po telefonu: (01)478-27-91 vsak delovnik med7. in 15. uro.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj