Ste pripravljeni na podjetništvo?

Ste pripravljeni na podjetništvo?

07. 06. 2011

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 20.5.2011, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Saba Resnik

Če niste samozaposleni, vas lahko zmotijo predvsem nefleksibilen urnik, število obveznih ur in plačilo, ki je velikokrat nižje, kot menite, da ste si zaslužili. Prav tako je neprijetno odgovarjati nadrejenemu, da ne omenimo potencialnih zapletov z dopusti ali bolniškimi.

Prednosti „zaposlitve”

Med tovrstne prednosti seveda spadajo redna plača, možnost kredita, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje in nekateri ostali prispevki, ki jih plačuje delodajalec.

Planiranje, raziskovanje in kapital

Preden se odločite za samostojno pot, je potrebno napisati dober poslovni načrt. V okviru tega morate raziskati področje poslovanja in kasneje zbrati dovolj denarja in kapitala za zagon posla.

Tveganje

Veliko dobrih podjetnikov je inovatorjev in se ne bojijo tvegati. Imejte v mislih, da bi zelo malo ljudi uspelo, če ne bi bili pripravljeni vztrajati ne glede na tveganje.

Ali je podjetništvo primerno ravno za vas?

V kolikor razmišljate o podjetništvu, je pred vami precej težka pot, a nikar ne odlašajte, če imate željo in voljo ter dobro idejo. Začnite sestavljati poslovni načrt, stopite v stik z ostalimi podjetniki in se od njih naučite kar največ.

Ne zanemarite pomembnosti poslovnega načrta, saj vam le ta predstavlja način, kako boste svojo idejo uresničili: trženje, prodaja, finančne projekcije, morebitni investitorji itd. Če ne zmorete napisati poslovnega načrta, poiščite pomoč pri podjetjih, ki se s tem ukvarjajo.

Prav tako je pomembno, da najdete mentorja oz. nekoga, ki vam bo stal ob strani pri vstopu v podjetništvo in ima na tem področju že izkušnje.

In še za konec...

Biti sam svoj šef je lahko velik dosežek in donosen posel. Največkrat pa podjetništvo prinese zadovoljstvo, ker delate nekaj, v kar verjamete, in ker to počnete sami zase. Nihče več vam ne bo gledal pod prste, vas ošteval in vas priganjal.

Če se vam posel zalomi in ugotovite, da niste narejeni iz podjetniškega testa, se še vedno lahko zaposlite pri kakšnem drugem podjetju.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj