Najbolj privlačni trgi za slovensko gospodarstvo

Najbolj privlačni trgi za slovensko gospodarstvo

07. 06. 2011

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 26.5.2011, Avtor: Aljoša Rehar

Vlada je namreč pred časom potrdila akcijski načrt za podporo podjetjem na tujih trgih v letu 2011, ki med drugi vsebuje tudi seznam najbolj privlačnih trgov za Slovenijo. Ocena privlačnosti je bila narejena za 61 držav. Kot najbolj privlačne države so bile opredeljene in nato razdeljene v več skupin:

  1. skupina: Rusija, Indija
  2. skupina: Turčija, Egipt
  3. skupina: Kitajska, BiH, Albanija
  4. skupina: Nemčija, Francija, Srbija, ZDA, Brazilija, Združeni arabski emirati
  5. skupina: Italija, Avstrija, Madžarska, Ukrajina, Švica, Bolgarija, Katar, Saudska Arabija, Južna Koreja, Iran
  6. skupina: Hrvaška, Romunija, Makedonija, Kosovo, Črna gora, Jordanija, Malezija, Indonezija, Vietnam, Kanada, Kuvajt, Pakistan
  7. skupina: Danska, Švedska, Finska, Norveška, Avstralija, Japonska, Velika Britanija, Singapur, Nizozemska, Izrael

Zgoraj naštete države so tiste, kamor bodo v večji meri usmerjene aktivnosti za spodbujanje internacionalizacije v letu 2011. V kolikor bo tekom leta 2011 zaznan močan interes slovenskega gospodarstva po nastopu na dodatnih trgih oz. bo prišlo do morebitnih sprememb v stanju na posameznih trgih, ni izključena možnost izvajanja in spodbujanja aktivnosti tudi na trgih izven zgoraj naštetih.

Pri opredelitvi ocene privlačnosti posameznih držav za Slovenijo so bili upoštevani različni faktorji, in sicer rast izvoza posamezne države v Slovenijo v letu 2009 ter v prvi polovici leta 2010, napoved gospodarske rasti do leta 2015 za posamezno državo, globalni indeks konkurenčnosti2010 innapoved globalnih trendov do leta 2025.

Poleg tega so bili upoštevani tudi anketa med podjetji, na katere trge želijo vstopiti, že izvedene aktivnosti v letu 2009/2010, vrednost izhodnih in vhodnih investicij, rast uvoza države v letu 2009 ter vključenost v eno izmed napovedanih skupin hitrorastočih trgov - denimo skupina BRIK, ki zajema Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko.

Upoštevani so bili tudi obiskanost spletnega portala Izvoznookno za posamezno državo, pravno formalna urejenost trgovinskega sodelovanja na ravni EU, vidiki mednarodnega razvojnega sodelovanja, obstoj instituta mešanih gospodarskih komisij ter interes za sodelovanje s strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Gospodarske zbornice Slovenije.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj