Slovensko gospodarstvo se bo oktobra predstavljalo v Katarju

Slovensko gospodarstvo se bo oktobra predstavljalo v Katarju

07. 06. 2011

Vir in informacije: STA, 31.5.2011, http://www.sta.si/

Konec letošnjega oktobra bo na sejmišču v Dohi potekala predstavitev Slovenije in slovenskega gospodarstva, ki ga pripravlja Celjski sejem v sodelovanju z JAPTI ter katarskim partnerjem. Dogodek bo potekal od 25. do 27. oktobra.

Gre za nadaljevanje aktivnosti, ki sta jih januarja lani s podpisom sporazuma o gospodarskem sodelovanju začela vzpostavljati Slovenija in Katar.

Na katarski strani pri pripravi dogodka sodelujeta Heights for Exhibition & Conference ter katarska zbornica za trgovino in industrijo. Pokrovitelja dogodka sta slovensko in katarsko gospodarsko ministrstvo. Slovensko gospodarsko ministrstvo oz. Japti bo tudi sofinanciralo predstavitev slovenskih podjetij na omenjenem sejmu.

Organizatorji predstavitve na slovenski strani pojasnjujejo, da so se zaradi podpore katarskih vladnih institucij in katarskega partnerja, ki bodo poskrbeli za udeležbo katarske državne in poslovne javnosti, odločili za samostojno predstavitev. Računajo, da bodo tako dosegli bistveno večji promocijski učinek in osredotočenost poslovne javnosti kot če bi bila predstavitev v sklopu katerega izmed večjih sejmov, ki že potekajo na sejmišču v Dohi.

Katar je eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu in se na lestvici najbogatejših držav glede na bruto domač proizvod (BDP) na prebivalca s 145.300 dolarji uvršča na prvo mesto. Večino prihodka država ustvari s prodajo nafte in plina, saj upravlja s kar 14 odstotki svetovnih zalog plina, večino ostalih izdelkov pa uvaža.

Zaradi organizacije svetovnega nogometnega prvenstva v letu 2022 nameravajo v naslednjih 12 letih investirati še dodatnih 100 milijard dolarjev v infrastrukturne in ostale projekte. Zaradi dobrih političnih stikov in podobne velikosti držav nam je Katar trenutno zelo naklonjen, zato so predstavitev podprle tudi njihove vladne institucije.

Izbrana slovenska podjetja, ki imajo po preučitvi razmer na katarskem trgu možnosti za konkretne posle na produktni in investicijski ravni in je zato zanje predstavitev na dogodku smiselna, povabilo za sodelovanje prejemajo v teh dneh.

Prijave: Prijave na dogodek bodo v Celjskem sejmu sprejemali do konca 27. junija 2011.

Podjetja bodo na predstavitev v Katarju aktivno pripravljali že v okviru 44. Mednarodnega obrtnega sejma. Na sejmu pa se ob tem obetajo številne priložnosti tudi za sodelovanje s podjetniki iz drugih držav v regiji, pa tudi iz bolj oddaljenih delov sveta.

Dodatne informacije: Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj