Priložnosti za sodelovanje tudi z baltskimi tigri - Estonijo, Litvo in Latvijo

Priložnosti za sodelovanje tudi z baltskimi tigri - Estonijo, Litvo in Latvijo

10. 05. 2011

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 21.4.2011, Avtor: Franja Zagorc

Priložnosti za prodor na tuje trge ponujajo tudi baltske države, ki spodbujajo podjetniško okolje in vabijo tuje vlagatelje, tudi z nizkimi davki. Priložnosti se odpirajo predvsem na področju logistike, okolju prijaznih tehnologij, gradbeništva in informacijskih tehnologij.

Zanimivi produkti za slovenske izvoznike v Estonijo so stroji in oprema, vozila ter proizvodi s področja kemijske in kovinske industrije. Priložnosti se ponujajo tudi v gradbenem sektorju, ki pa ga v Estoniji obvladujejo finski gradbinci. Slovensko veleposlaništvo v Helsinkih, ki je pristojno za Estonijo, je zato s prvim in petim največjim finskim gradbenim podjetjem YIT in SRV že opravilo več razgovorov v smeri iskanja možnosti, da bi se slovenska gradbena podjetja priključila gradbenim projektom, ki tečejo v Estoniji. V Talinu bodo med drugim gradili večjo kogeneracijsko napravo za sežig komunalnih odpadkov.

Podjetja bi lahko priložnosti našla tudi na področju logistike, saj želi Estonija z razvojem pristanišča Mugga okrepiti prometne povezave z nekaterimi nekdanjimi sovjetskimi republikami oz. jim ponuditi svoja pristanišča kot logistične centre, pojasnjujejo na veleposlaništvu v Helsinkih. Estonija uvaja tudi zelene oziroma obnovljive vire energije. Letos bo objavila razpis za postavitev 250 hitrih polnilnic za električne avtomobile. Zanimanje za sodelovanje pri tem so že pokazala nekatera slovenska podjetja, s katerimi je veleposlaništvo že v stiku.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Dodatne informacije: Več informacij najdete na spletnih naslovih:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj