Slovenijo bodo obiskali armenski gospodarstveniki

Slovenijo bodo obiskali armenski gospodarstveniki

29. 03. 2011

Vir in informacije: Finance, 16.3.2011, http://www.finance.si/, Avtor: Tanja Srnovršnik

Podjetniki bodo lahko aprila ta obisk izkoristili za bilateralne pogovore, ki bodo potekali na Brdu. V Armeniji je največ poslovnih priložnosti v informacijski tehnologiji in energetiki

Slovenijo bo sredi aprila na povabilo predsednika Danila Türka obiskal armenski predsednik Serž Sargsjan, ki ga bo spremljala delegacija armenskih gospodarstvenikov. Japti ob njegovem obisku za podjetja organizira poslovno konferenco in bilateralne pogovore, ki bodo potekali v Kongresnem centru Brdo. Več o konferenci.

Kljub temu, da je armenski trg relativno neznan, ponuja kar nekaj zanimivih poslovnih priložnosti. Najbolj zanimivo področje na trgu Armenije je informacijska tehnologija (IKT), ki temelji na visoko usposobljeni delovni sili, vodilnih raziskovalnih ustanovah in tradicionalno močnemu sistemu izobraževanja. V nekdanji Sovjetski zvezi je bila Armenija vodilni center za razvoj računalniških tehnologij in za armensko vlado je ta sektor prednostnega pomena.

Armenci so močni tudi na področju energetike

Eden najbolj razvitih sektorjev v Armeniji so tudi energetika (jedrska, toplotna, vodna energija) ter obnovljivi viri energije (čiščenje vod, male hidroelektrarne, sončna, vetrna energija, predelava odpadkov, biogoriva). Zanimiva in perspektivna področja so še elektronika, prenos tehnologij in znanja (management, kmetijstvo, turizem), biotehnologija (inovativna zdravila za zdravljenje rakavih bolezni, bolezni srca, razvoj medicinskih pripomočkov in opreme ...), kmetijska mehanizacija (tudi oprema za gozdarstvo), tradicionalno pa je močen tudi sektor izdelave nakita in ročnih ur, obdelave dragih in poldragih kamnov s sodobno opremljenimi napravami in na tem področju armenska vlada nudi tudi davčne olajšave.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj