Filipini si na krilih visoke rasti želijo tujih vlagateljev

Filipini si na krilih visoke rasti želijo tujih vlagateljev

22. 03. 2011

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 10.3.2011, Avtor: Elizabeta Gačnik

Filipini so leta 2010 zabeležili najvišjo gospodarsko rast v več kot dveh desetletjih. Povzpela se je do 7,3 odstotka, kar je največ vsaj od ponovne uvedbe demokracije in zelo spodbudno za novo vlado, ki si prizadeva v državo privabiti več tujih naložb in omogočiti gospodarstvu, da bi dohitelo hitro rastoče azijske sosede.

K visoki rasti BDP, v katerega se vštevajo tudi denarna nakazila več milijonov Filipincev, ki si služijo kruh po svetu, je največ prispevalo okrevanje industrije ob podpori stabilnega delovanja storitvenega sektorja, ki k BDP države prispeva več kot polovico. Živahno proizvodnjo je bilo opaziti v predelovalni industriji, predvsem v proizvodnji električnih strojev, nafte in premoga ter hrane.

V obdobju od poznih 80. let so se Filipini zavezali k reformam, ki spodbujajo tuje naložbe kot osnovo za gospodarski razvoj, čeprav z nekaterimi omejitvami. Država je tako odprla proizvodnjo elektrike za tuje naložbe, uvedla konkurenco na področju telekomunikacij, pomorskega in zračnega prometa, ratificirala sporazum urugvajskega kroga ter postala članica Svetovne trgovinske organizacije.

Filipini si prizadevajo za tuje naložbe predvsem v velike infrastrukturne projekte, kot naložbene priložnosti pa izpostavljajo še procese zunanjega izvajanja dejavnosti, znane tudi kot klicni centri, ter seveda turizem in rudarstvo. Država ima namreč bogata nahajališča rudnih bogastev. Filipinske zaloge bakra, zlata in kroma so med največjimi na svetu.

Da bi na Filipine privabili več investitorjev ter ustvarili nova delovna mesta, je vlada sestavila seznam prednostnih panog. Živilsko predelovalna industrija, ki zajema tudi ribištvo, proizvodnjo biogoriv in gnojil, je ena od najpomembnejših panog na njem, vanjo pa se običajno steče kar približno tretjina vseh neposrednih tujih naložb.

V lanskem zadnjem četrtletju je filipinsko kmetijstvo zaradi ugodnejših vremenskih razmer zabeležilo precejšnjo rast, potem ko je zaradi neviht in suše štiri četrtletja zapored beležilo upad proizvodnje. Možnosti za razvoj panoge pa so še velike, saj kmetijstvo kljub temu, da zaposluje štiri od desetih Filipincev, prispeva k BDP države manj kot petino.

Vzrok je v slabo razviti infrastrukturi, ki onemogoča tudi hitrejši razvoj industrije. Ta je tako skoncentrirana v okolici urbanih središč, predvsem glavnega mesta Manile. Poleg živilske industrije so Filipini znani še po proizvodnji pijač, tobaka, izdelkov iz gume in plastike, oblačil, obutve, zdravil in elektronike.

Med prednostmi investiranja na Filipinih velja izpostaviti številne davčne olajšave, denimo nekajletno oprostitev plačila dohodnine za registrirana podjetja ali izjeme pri obdavčitvi uvoženega materiala. Po drugi strani se investitorji pritožujejo nad zapletenimi birokratskimi postopki in zakonodajnimi ovirami, denimo prepovedi, da bi bili tujci lastniki zemljišč. Upoštevati velja, da dajejo Filipinci velik poudarek dobrim osebnim stikom s poslovnimi partnerji.

Filipini so država v najhitreje rastoči regiji na svetu in obkroženi z gospodarstvi, ki so dolga leta beležila zelo visoke stopnje rasti. A čeprav je država z 92 milijoni prebivalcev, ki živijo na več kot 7100 otokih, v zadnjem desetletju v povprečju beležila manj kot petodstotne stopnje rasti gospodarstva, zdaj vlada napoveduje preobrnitev tega trenda. Letos naj bi se tako rast gibala med sedmimi in osmimi odstotki.

Dodatne informacije: Dodatne informacije najdete na spletnih naslovih:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj