Vse več podjetnikov plačuje prispevke z enim e-računom

Vse več podjetnikov plačuje prispevke z enim e-računom

24. 09. 2019

4 0
Koristnost članka
4 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 23. 9. 2019, www.sta.si

Za poenostavljen način plačevanja prispevkov za socialno varnost prek e-računa se je od maja, ko je Finančna uprava RS (Furs) dala na voljo to možnost, odločilo blizu 1500 zavezancev. Septembra so na ta način plačali za skupaj pol milijona evrov prispevkov.

Plačevanje prispevkov za socialno varnost z enim e-računom je Furs konec maja omogočila samozaposlenim in družbenikom. Odtlej lahko zavezanci vsak mesec na enem e-računu plačajo vse štiri prispevke za socialno varnost: za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti.

Na ta način je plačevanje obveznosti poenostavljeno, predvsem pa cenejše, saj se na ta način zmanjšujejo stroški provizije bankam.

Zavezanec mora e-račun poravnati najpozneje do 20. v mesecu. Zaradi različnih datumov zapadlosti se medtem za plačilo akontacije dohodnine še vedno zahteva ločen plačilni nalog.

Furs plačevanje obveznosti na podlagi e-računa uvaja postopoma. Tako je zdaj rešitev na voljo družbenikom in samozaposlenim oz. osebam, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost (npr. samostojnim podjetnikom, kulturnikom, športnikom, odvetnikom ...) in so sami dolžni obračunavati prispevke za socialno varnost, v prihodnje pa bo na voljo še pravnim osebam.

Zavezanci se na prejemanje e-računa prijavijo v svoji spletni banki. Furs jim bo nato na podlagi obračuna dajatev pripravil t.i. zbirni plačilni nalog ter jim ga v obliki e-računa posredoval po 15. v mesecu.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj