Beograd podaljšal rok za ureditev premoženja slovenskih podjetij v Srbiji

Beograd podaljšal rok za ureditev premoženja slovenskih podjetij v Srbiji

21. 01. 2010

Vir in informacije: STA,  30.12.2009, www.sta.si

Srbska vlada je na današnji seji podaljšala rok, do katerega se morajo slovenska podjetja s srbskimi dogovoriti o statusu premoženja, ki ga po razpadu nekdanje Jugoslavije upravljajo Srbi. Slovenska podjetja lahko tako sedaj dogovor dosežejo do 30. septembra 2010, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Srbska vlada je obenem do 30. junija 2010 podaljšala rok, do katerega imajo slovenska podjetja, ki se soočajo s problematiko svojega premoženja v Srbiji, možnost, da predložijo zahtevek za vračilo lastnine.

S to odločitvijo imajo slovenska podjetja sedaj še pol leta časa, da predajo z ustrezno dokumentacijo dopolnjeno zahtevo za vračilo lastnine na območju Srbije. Vloge zbirajo na srbskih ministrstvih za gospodarstvo in regionalni razvoj in za finance.

Beograd je v okviru privatizacijske zakonodaje junija lani sprejel uredbo o zaščiti premoženja delov podjetij, ki imajo sedež na ozemlju nekdanjih republik SFRJ. Na podlagi uredbe so nato na prvi dražbi julija lani prodali 16 podjetij. Kasnejše dražbe pa so zaradi protesta več držav, tudi Slovenije, odpovedali.

Srbska vlada je nato dvakrat podaljšala rok, do katerega se morajo slovenska podjetja s srbskimi dogovoriti o statusu premoženja, ki ga po razpadu nekdanje Jugoslavije upravljajo Srbi. Nazadnje ga je podaljšala do 30. septembra letos, slovenska vlada pa je že pred tem dala vedeti, da si bo, če bo potrebno, prizadevala za podaljšanje rokov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj