Diplomacija pomaga podjetnikom

Diplomacija pomaga podjetnikom

01. 03. 2011

Vir in informacije: Podjetnik, Februar 2011, http://www.podjetnik.si/, Avtor:  Martina Budal

Vsakdan gospodarske diplomacije je prevajanje in pomoč pri komunikaciji, pojasnjevanje zakonodaje in predpisov, posredovanje informacij, pomoč pri vzpostavljanju stikov, načrtovanje srečanj zainteresiranih podjetnikov in izpeljava promocijskih aktivnosti.

Z gospodarsko diplomacijo se pri nas ukvarjajo poleg obeh zbornic, obrtno-podjetniške in gospodarske še Slovenska turistična organizacija, kabineta predsednika vlade in predsednika države, ministrstvi za gospodarstvo in za zunanje zadeve, Japti in banka SID.

Prevajajo, svetujejo, organizirajo dogodke …

Na tujem so podjetnikom v pomoč tudi Predstavništva slovenskega gospodarstva, ki so delovala v okviru Japtija, z letošnjim letom pa prehajajo pod okrilje direktorata za gospodarsko diplomacijo. Na predstavništvo v Milanu se letno obrne približno 100 slovenskih podjetij. Čeprav je Italija naša soseda, imajo tisti, ki prvič vstopajo, navadno skope informacije o tem trgu. Tako jim pomagajo z informacijami o zakonodaji, postopkih, kako odpreti podjetje ali podružnico, konkurenci, plačilnih pogojih, sejmih, specifikah poslovne kulture in drugimi. Vedno znova se izkaže tudi, da je velika ovira jezik, zato predstavništvo pomaga s prevajanjem in komunikacijo v italijanskem jeziku. Poleg slovenskih se na predstavništvo obrnejo tudi italijanska podjetja, letno jih je približno 90, ki iščejo v Sloveniji ustrezne dobavitelje in podizvajalce.

Prioritetne panoge

Na ministrstvu za gospodarstvo so v Program vlade za spodbujanje internacionalizacije podjetij za obdobje 2010–14 zapisali, da so najbolj perspektivne panoge informacijske in komunikacijske tehnologije, napredni sintetični in nekovinski materiali, nanotehnologije, kompleksni sistemi in inovativne tehnologije, tehnologije za trajnostno gospodarstvo ter zdravje in znanost o življenju, kamor sodijo predvsem welness centri in toplice.

Prioritetni trgi

Med prioritetnimi državami so poleg EU in Zahodnega Balkana še Brazilija, Indija, Kitajska, Južnoafriška republika, Rusija in druge nekdanje sovjetske republike, zalivske države, Libija, Egipt, Turčija, Južna Koreja, Vietnam, Tajska, Japonska, ZDA, Kanada, Argentina, Venezuela, Mehika, Čile in Peru.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj