Slovenska podjetja premalo izkoriščajo potencial ZDA

Slovenska podjetja premalo izkoriščajo potencial ZDA

15. 02. 2011

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 3.2.2011, Avtor: Bojan Pivk

ZDA so, če odštejemo EU, največje svetovno gospodarstvo, saj letno ta država s 310 milijoni prebivalcev ustvari bruto domači proizvod v višini 14.200 milijard dolarjev, je pa tudi največji svetovni uvoznik, saj letno uvozi za 1900 milijard dolarjev blaga in storitev. Kljub temu pa menjava med Slovenijo in ZDA dosega "le" dobre pol milijarde evrov.

Slovenija v ZDA izvozi največ farmacevtskih izdelkov, različnih električnih strojev, pohištva, izdelkov iz železa oz. jekla ter stekla, kar so tudi področja za nadaljnjo krepitev sodelovanja. Priložnosti pa so tudi na področju avtomobilske industrije, lesnopredelovalne, zlatarstva in juvelirstva, informacijske tehnologije, turizma, finančnega sektorja, pa tudi oblačilno-obutvene industrije, okoljskih rešitev in zelene tehnologije, transporta, logistike ...

Mnogi slovenski gospodarstveniki, ki delujejo v ZDA, ocenjujejo, da ima slovensko gospodarstvo na trgu ZDA priložnost na manjših nišnih projektih, saj celotna slovenska industrija glede na velikost oziroma kvantitativno ni sposobna servisirati ameriških potreb. Prav zato je pomembno, da gre pri izvozu v ZDA za izdelke visokega kakovostnega razreda, s precej dodane vrednosti.

ZDA so odprta ekonomija, v katero prihaja blago iz praktično vseh držav sveta. Slovenska podjetja pa glede na relativno visoke stroške proizvodnje zaradi ne najcenejše delovne sile zagotovo ne morejo konkurirati pri dobavi izdelkov manjše vrednosti, ki jih npr. konkurenca iz Azije naredi precej ceneje in v večjem številu.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj