Kako poslovati v Italiji

Kako poslovati v Italiji

25. 01. 2011

Vir in informacije: Finance, 18.1.2011, http://www.finance.si/, Avtor: Ilinka Todorovski

Prednosti italijanskega trga so velikost, bližina in dobra cestna povezanost

Prednosti italijanskega trga so gotovo velikost, bližina in dobra cestna povezanost, a tudi to, da so slovenski državljani na trgu dela izenačeni z italijanskimi, slabosti pa poplava predpisov in birokracija.

Nekaj koristnih nasvetov, kako poslovati v Italiji:

1. Kar velja v Sloveniji, ni nujno pravilo tudi v Italiji

Podrobno se pozanimajte o predpisih s področja gospodarstva, financ in vaše dejavnosti. Marsikdo se opeče, ko izkušnje iz Slovenije samodejno prenese na italijanske razmere. Primer: odpadke z gradbišča smejo na odlagališče odvažati le pooblaščeni upravljavci odpadkov; če to počne gradbinec brez pooblastila, ga lahko oglobijo in mu celo zaplenijo vozilo.

2. Pomoč stane, a se na koncu splača

Dela se lotite šele, ko imate v rokah vse potrebne papirje. Če boste poskušali sami ugotoviti, kaj potrebujete za neki posel, in potem dokumente tudi sami pridobiti, vas to na koncu utegne stati več časa in denarja, kot če poiščete pomoč. V džungli predpisov se ne znajdejo niti Italijani, pomagajo si s stanovskimi organizacijami, specializiranimi agencijami in zastopniki, ki za plačilo izpeljejo birokratske postopke.

3. Pozor pri reguliranih dejavnostih

Za te dejavnosti je treba pridobiti kvalifikacijo, kar lahko postane misija nemogoče, saj prek tega mehanizma nekatere poklice ščitijo pred tujo delovno silo. Postopke, ki lahko trajajo tudi štiri mesece, se splača opraviti tistim, ki se v Italiji posla lotevajo dolgoročno, drugi raje poiščite domačega podizvajalca ali zaposlite kvalificirani kader iz Italije. Med reguliranimi poklici so kozmetičar, frizer, trgovec, gostinec, prevoznik, inštalater in popravljavec avtov.

4. Upoštevajte kulturne razlike

Brez osnovnega znanja italijanščine bo šlo težko: še vedno velja, da pri sosedih redki govorijo angleško. S slovenščino si, razen na obmejnem območju, ne boste dosti pomagali. Ko dobite posel, je zaradi morebitnih bližnjih srečanj z birokracijo in inšpekcijo pametno imeti pri sebi vsaj osnovne dokumente o dejavnosti v italijanščini. Če greste v Italijo dolgoročno, razmislite o zaposlitvi italijansko govorečih kadrov.

5. Vprašajte tiste, ki vedo

Veliko znanja in izkušenj ima SDGZ v Trstu (http://www.sdgz.it/). Ta ima tudi status slovenskega poslovnega kluba v tujini in prejema podporo gospodarskega ministrstva in JAPTI. Koristna naslova sta še predstavništvo slovenskega gospodarstva v Milanu (lara.cernetic@japti.si) in slovensko veleposlaništvo v Rimu (vri@gov.si).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj