Stroški nastopa na tujih sejmih

Stroški nastopa na tujih sejmih

27. 12. 2010

Vir in informacije: Finance, 7.12.2010, http://www.finance.si/, Avtor: Stane Petavs

Kakšni so okvirni stroški nastopa na sejmih? Cene za kvadratni meter neopremljenega razstavnega prostora na najpomembnejših svetovnih sejmih v Nemčiji se gibljejo od 150 do 300 evrov. Cene na sejmih v bolj "eksotičnih" državah, kot sta Rusija ali Kitajska, pa lahko dosežejo večkratnik te številke.

K temu je treba prišteti še stroške za izdelavo in postavitev stojnic; najcenejše standardne sejemske konstrukcije na sejmih v Nemčiji stanejo približno 75 evrov za kvadratni meter, navzgor pa seveda ni omejitev.

Na vseh sejmih je obvezen še vpis v katalog; ta navadno obsega tako vpis v knjižno obliko kataloga kot tudi na sejemski portal. Ponavadi je ta strošek od 300 do 600 evrov. Svetloba je zelo pomemben dejavnik nastopa, zato brez električnega priključka ne gre, ta pa nas bo navadno stal od 180 do 300 evrov. Nekoliko več nas bo stal priključek za vodo, vendar ga ponavadi predvsem na manjših stojnicah niti ne potrebujemo.

Pri velikih razstavnih predmetih je pomemben strošek tudi prevoz, pri nastopih zunaj EU pa je treba računati tudi na stroške špedicije. Predvsem pri nastopih v Rusiji in na drugih oddaljenih trgih se je treba o (začasnem) izvozu eksponatov pravočasno posvetovati s špediterjem. Prav ti stroški so namreč včasih prav nerazumljivo visoki.

Precejšen strošek so lahko prenočitve, saj se denimo hoteli v Nemčiji dosledno ravnajo po načelu ponudbe in povpraševanja. V času sejmov so lahko cene hotelov tudi do petkrat višje.

Oglejte si skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2011.

Ko najdete ustrezen sejem, je treba začeti z načrtovanjem sejemskega nastopa. Če na tem področju nimate izkušenj, si lahko pomagate s sejemskim vsevedom, ki vam nudi podrobna pojasnila vseh aktivnosti, ki so potrebne za pripravo čimbolj učinkovitega sejemskega nastopa, omogoča pa tudi izpis terminskega načrta organizacije aktivnosti.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj