Katere zabave znižajo davčno osnovo?

Katere zabave znižajo davčno osnovo?

27. 12. 2010

Objavljeno: Finance, 10.12.2010, http://www.finance.si/, Avtor: Tanja Smrekar

Zabava samo za zaposlene ni davčno priznan strošek, do polovice pa je davčno priznan strošek zabava za poslovne partnerje

1. Zabava za zaposlene

To ni davčno priznan strošek in vam ne bo nižal davčne osnove, na katero morate vsako leto plačati davek od dohodkov pravnih oseb. Zabava, ki se je udeležijo tudi zaposleni, je (delno) lahko davčno priznan strošek le, če gre predvsem za zabavo za poslovne partnerje.

2. Zabava za poslovne partnerje

Takšne zabave vam lahko znižajo davčno osnovo kot strošek za reprezentanco. To pomeni, da lahko polovico stroška za zabavo štejete kot davčno priznan strošek. A ne tvegajte: če boste imeli zabavo za poslovne partnerje, ki se je bo udeležila večina zaposlenih in samo pet partnerjev, strošek ne bo samoumevno strošek za reprezentanco.

Če želite zabavo opredeliti le kot reprezentančni dogodek, boste morali nanjo povabiti predvsem poslovne partnerje, od zaposlenih pa le tiste, ki so odgovorni za komuniciranje in sodelovanje z njimi. V knjigovodstvu boste morali hraniti dokumentacijo, s katero boste lahko davčne inšpektorje prepričali, da delate pravilno - seznam povabljenih in udeležencev, kakšno fotografijo.

Lahko pa podjetje naredi zabavo za zaposlene in poslovne partnerje skupaj. Če je polovica stroška namenjena zaposlenim, polovica poslovnim partnerjem in zaposlenim, ki tudi sicer sodelujejo s partnerji, lahko drugo polovico podjetje umesti med stroške reprezentance.

3. Reklama

Davčno priznan strošek je strošek za reklamo. Kako jo združite z zabavo? Ste denimo trgovsko podjetje in na decembrski zabavi za vse kupce organizirate koncert znanega pevca. Nihče ne brani vašim zaposlenim, da pridejo na zabavo. Ali pa organizirate dan odprtih vrat v podjetju.

Vendar pa boste morali strošek za reklamo opravičiti pred davkarijo z dokazili, da ste na dan odprtih vrat vabili partnerje ali kupce ter da so bili nekateri vaši zaposleni na ta dan posebej odgovorni tudi za skrb za goste in za organizacijo dogodka.

4. Izobraževanje

Davčno priznan strošek je tudi strošek izobraževanja zaposlenih. Če boste zaposlene peljali v petek in soboto na izobraževanje v Kranjsko Goro, bosta prevoz in hrana v času izobraževanja davčno priznan odhodek.

Spanje pa bo davčno priznan odhodek samo, če boste lahko dokazali, da se je izobraževanje zavleklo v noč in zaposlenim ne bi uspelo priti do doma in se drugo jutro vrniti.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj