Bolgarsko-slovensko gospodarsko sodelovanje

Bolgarsko-slovensko gospodarsko sodelovanje

21. 12. 2010

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 9.12.2010, Avtor: Franja Zagorc

Bolgarija se je skupaj z Romunijo januarja 2007 priključila Evropski uniji. Kljub rasti, ki jo je beležila pred in po vstopu v EU, velja za eno slabše razvitih članic unije.

Za sodelovanje z Bolgarijo, ki ima precej dobro izobraženo delovno silo in dober strateški položaj, predvsem v luči dostopa do Črnega morja in bližine Bližnjega vzhoda, se zanima tudi Slovenija. Vlada je zato konec novembra podprla odprtje konzulata v Sofiji, že leta 2008 pa je začela v bolgarski prestolnici delovati Bolgarsko-slovenska gospodarska zbornica (BSCCI), ki si prizadeva spodbujati gospodarsko sodelovanje med državama.

Leto 2009 temu sicer ni bilo preveč naklonjeno. Uvoz iz Bolgarije je na letni ravni upadel za 65 odstotkov, medtem ko se je izvoz v Bolgarijo po podatkih BSCCI v primerjavi z letom 2008 zmanjšal za 31 odstotkov. Slovenija je največ izvozila na področju farmacije, kjer je bila celo uspešnejša v primerjavi z letom 2008; to je torej eno od področij, ki bi mu veljalo tudi v prihodnje nameniti dovolj pozornosti. Precejšen padec je pri izvozu doživel avtomobilski sektor.

BSCCI ima od letošnjega avgusta tudi nov upravni svet, ki bo stremel k povečanju slovenskih investicij v Bolgariji, slovenska in bolgarska podjetja pa se lahko k njemu obrnejo tudi po pomoč.

Bolgarija je znana po nizki davčni stopnji, kljub priložnostim, ki se ponujajo na bolgarskem trgu, pa morajo biti vlagatelji pozorni na nekatere pasti, ki bi jih lahko doletele pri poslovanju s to državo. V javnem sektorju je kljub vstopu v EU in sprejemanju evropske zakonodaje namreč še vedno precej razširjena korupcija, sodni sistem je precej šibek, težave pa imajo tudi z organiziranim kriminalom.

Dodatne informacije: Več informacij je dostopnih na spletnih straneh:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj