Kako do milijonov, ki jih obetavnim ponujajo družbe tveganega kapitala

Kako do milijonov, ki jih obetavnim ponujajo družbe tveganega kapitala

07. 12. 2010

Vir in informacije: Finance, 2.12.2010, http://www.finance.si/, Avtor: Jure Ugovšek

Družbe tveganega kapitala po državni injekciji iščejo mlada podjetja z idejo, a brez kapitala

Poleg svežih sredstev družbe tveganega kapitala (DTK) mladim perspektivnim podjetjem ponujajo še pomoč pri osvajanju novih trgov in nasvete za boljše poslovanje.

Družbe tveganega kapitala: Prvi sklad, Meta Ingenium, DTK Murka in Sklad poslovnih angelov bodo od državnega Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) v obliki dokapitalizacije skupaj prejele 20,6 milijona evrov, ki jih bodo skupaj z lastnimi 21,4 milijona evrov namenila za vložke v mlada podjetja.

Namen tveganega kapitala ni prevzem podjetja ali kraja ideje. Tvegani kapital deluje na načelu partnerstva. Vlagatelj vloži denar, prispeva znanje, izkušnje, socialni kapital in prevzame tveganje. Podjetnik na drugi strani prispeva inovativno idejo, tehnično znanje z visoko dodano vrednostjo in pripravljenost trdo delati.

Kakšna podjetja zanimajo družbe tveganega kapitala?

Iščejo tehnološko napredna podjetja, ki morajo imeti tudi velik pričakovani donos. Glavno merilo pri vstopu v lastništvo je razmerje med tveganjem in donosom.

Prav tako je pomembna izvedljivost ideje. Iščejo inovativna podjetja, usmerjena na mednarodni trg. Bolj kot poslovna ideja je pomemben podjetniški tim. Ta mora biti ambiciozen, kompetenten in pripravljen na trdo delo. Na koncu pa je glavni dejavnik tudi jasna izhodna strategija za vlagatelje.

Prednosti:

  • Družbe tveganega kapitala podjetje kapitalsko podprejo in mu tako omogočijo nadaljnji razvoj.
  • Ekipa družbe tveganega kapitala ima veliko poznanstev in podjetniku pomaga odpirati vrata možnih poslovnih partnerjev. Osvajanje predvsem tujih trgov je tako lažje.
  • Družbe tveganega kapitala podjetju pomagajo s finančnimi, pravnimi in podjetniškimi nasveti.
  • Ekipa družbe tveganega kapitala pomaga pri pogajanjih s poslovnimi partnerji in bankami.

Slabosti:

  • Podjetnik ima manjši nadzor nad poslovanjem. Pri sklepanju poslovnih odločitev in snovanju strategije bo moral privoliti v kompromise.
  • Družbe tveganega kapitala se navadno ne zadovoljijo s počasno rastjo, kar je lahko dvorezni meč.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj