Jugovzhodni azijski tigri vabijo z velikostjo trgov in hitrim razvojem

Jugovzhodni azijski tigri vabijo z velikostjo trgov in hitrim razvojem

07. 12. 2010

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 25.11.2010, Avtor: Bojan Pivk

Dežele jugovzhodne Azije so, kot jih radi poimenujemo, mali gospodarski tigri, saj njihova gospodarstva letno, tudi v času zaostrenih gospodarskih razmer, rastejo z večodstotnimi stopnjami. Če k temu prištejemo še skoraj pol milijarde prebivalcev, dobimo zelo obetaven trg, na katerem slovenska podjetja v preteklosti niso dejavneje nastopala.

Tajska, Vietnam, Kambodža, Malezija, Singapur, Indonezija, pa tudi Mjanmar in Laos, slednji sta sicer zaradi političnih razlogov precej zaprti, ponujajo velike priložnosti za slovenska podjetja. Največje pa so zaradi številčnosti prebivalstva in hitre rasti medicinski in farmacevtski pripomočki, rešitve za izrabo pitne voda in opreme za proizvodnjo hrane in pijač, pa tudi različne okoljevarstvene rešitve in energetske sisteme.

Omenjene dejavnosti, pa tudi področje turizma, avtomobilske industrije, informacijske tehnologije, rešitev za varovanje objektov, različnih vrst pohištva ..., bi lahko pripomogle, da bi se menjava Slovenije s to regijo povečala. Kumulativna menjava z omenjenimi državami ne presega 80 milijonov evrov, pri čemer Slovenija beleži trgovinski primanjkljaj.

Vsaka od omenjenih držav je specifična, pri vstopu na posamezne trge pa imajo eno skupno točko. Brez lokalnih posrednikov praktično ne gre. Običaji, poslovna klima so namreč zelo drugačni od slovenskih oziroma evropskih, tako, da bi gradnja lastne prodajne oziroma poslovne mreže stala zelo veliko, kar bi si lahko glede na velikost in kapitalsko moč privoščilo le redko slovensko podjetje, uspeh pa bi bil kljub temu zelo vprašljiv.

Dobra rešitev je tudi delovanje prek močnih tujih partnerjev. Brez dvoma ima najbolj razvito poslovno okolje, kjer je možno opraviti posle v različnih panogah, v regiji Singapur, pa tudi Malezija in Tajska, medtem ko so ostale omenjene države za tuje proizvodno naravnane multinacionalke zanimive zaradi poceni delovne sile. Tu prednjačijo predvsem Japonci, pa tudi Američani, Nemci, Francozi in Rusi. Slednje predvsem zanima Indonezija, in sicer surovinski in energetski potenciali te države.

Elektronski dokumenti:

  • http://www.buyusa.gov/ (povezava na spletno stran, namenjeno ameriškim izvoznikom, kjer je možno dobiti vse informacije glede posameznih držav, pa tudi priložnosti za podjetja)
Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj