Iran kljub sankcijam ponuja številne priložnosti

Iran kljub sankcijam ponuja številne priložnosti

30. 11. 2010

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 11.11.2010, Avtor: Bojan Pivk

Iran je eden najpomembnejših partnerjev EU na Bližnjem vzhodu, saj menjava med unijo in Iranom dosega skoraj 30 milijard evrov. Slovenska podjetja so v Iranu navzoča, vendar ne toliko, kot bi jim lahko ta velika država na prehodu v Azijo lahko ponudila.

Menjava med Slovenijo in Islamsko republiko Iranom v zadnjih letih znaša med 40 in 50 milijonov evrov, pri čemer Slovenija beleži občuten trgovinski presežek. Slovenski izvoz odpade predvsem na različne stroje in mehanske naprave, izdelke iz kamna, cementa in betona ter električne stroje. Uvoz pa je omejen predvsem na različne plastične mase.

Prav zato je priložnosti za poglobitev sodelovanja veliko, saj je Iran velik trg s skoraj 70 milijoni prebivalcev. Iran ima velika naravna bogastva, saj sodi med države z največjimi rezervami nafte na svetu, po rezervah zemeljskega plina pa je celo na drugem mestu, takoj za Rusijo. Iran je šesti največji dobavitelj energentov EU, nadaljnji razvoj sodelovanja pa onemogočajo sankcije Združenih narodov zoper to državo zaradi razvoja jedrskega programa, za katerega predvsem v ZDA menijo, da je za vojaške namene.

Iran je v preteklih letih beležil visoko gospodarsko rast, ki se je lani sicer nekoliko upočasnila, je pa še vedno pozitivna. Rast je prinesla tudi nekoliko večje prihodke prebivalcev, kupna moč na prebivalca pa je lani dosegla okrog 9000 dolarjev.

Država ima v primerjavi z arabskimi sosedami razvito tudi predelovalno industrijo, predvsem avtomobilsko industrijo, proizvodnjo različnih surovin, farmacevtiko, informacijsko industrijo, proizvodnjo hrane, pa tudi malih hišnih aparatov. To pa so tudi področja, kjer bi lahko slovenska podjetja iskala priložnosti na iranskem trgu. Poleg tega so priložnosti tudi podjetja s področja energetike, turizma, papirne industrije, okoljskih rešitev, pa tudi gradbeništva in inženiringa.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj