Na kaj je potrebno biti pozoren pri prodaji prehranskih dopolnil?

Na kaj je potrebno biti pozoren pri prodaji prehranskih dopolnil?

12. 11. 2018

4 1
Koristnost članka
4 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: SPOT Svetovanje Posavje, Oktober 2018, Avtor: Karmen Levak

Zadnje čase so zelo marketinško zanimiva prehranska dopolnila s skoraj čudežnimi učinki. Preberite si nekaj glavnih poudarkov, če se boste odločili za prodajo takšnih dopolnil.

Najprej: kaj so prehranska dopolnila in kaj živila za posebne skupine?

Na spletni strani Ministrstva za zdravje so opredeljena tako prehranska dopolnila kot tudi živila za posebne skupine.

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in v drugih podobnih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

Živila za posebne skupine: so živila, namenjena dojenčkom in majhnim otrokom (začetne formule za dojenčke in nadaljevalne formule, živila na osnovi predelanih žit in otroška hrana), živila za posebne zdravstvene namene ter popolni prehranski nadomestki za nadzor nad telesno težo.

Za prodajo prehranskih dopolnil morate imeti ustrezno šifro dejavnosti.

Če boste prehranska dopolnila posredovali in za to zaračunavali provizijo, potem  bi bila ustrezna šifra dejavnosti 46.170 Posredništvo pri prodaji živil, pijač, tobačnih izdelkov, saj se prehranska dopolnila zaužijejo.

V primeru, da boste prehransko dopolnilo prodajali kot običajno trgovsko blago (in si zaračunavali maržo), potem pa morate imeti registrirano dejavnost 47.110 Trgovina na drobno v nespecializiranih prodajalnah, pretežno z živili.

Potrebno je preveriti, ali je potrebno prehranska dopolnila registrirati na Zdravstvenem inšpektoratu RS (ZIRS).

Od 1. januarja 2006 morajo vsi nosilci živilske dejavnosti v državah članicah Evropskih unije obvezno registrirati svoj živilski obrat, v katerem izvajajo katerekoli aktivnosti z živili.

Postopek registracije obratov na področju živil rastlinskega in živalskega izvora podrobneje opredeljuje Pravilnik o registraciji in odobritvi obratov na področju živil (Ur. list RS, št. 96/2014).

Nosilec živilske dejavnosti je dolžan posredovati ZIRS vlogo o registraciji in sicer najmanj 15 dni pred začetkom obratovanja, pri tem pa mora zagotoviti, da so v živilskem obratu registrirane vse dejavnosti, ki se v tem obratu izvajajo.

Registracija oz. obvestilo o spremembi se praviloma opravi z izpolnitvijo elektronskega obrazca: e-storitve-zirs.gov.si., lahko pa tudi pisnona obrazcu iz Priloge 2 (Uredbe o izvajanju delov določenih uredb Skupnosti glede živil, higiene živil in uradnega nadzora nad živili). V tem primeru se izpolnjena vloga pošlje na območno enoto ZIRS, kjer obrat deluje, s pripisom "Registracija" na ovojnici.

Za koga je registracija obvezna?

Nosilec živilske dejavnosti je vsaka fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik ali pravna oseba, ki izvaja katerokoli obliko živilske dejavnosti in sicer, če opravljajo katerokoli od naslednjih dejavnosti: 

  • primarno proizvodnja živil ali rejo živali namenjenih za proizvodnjo živil,
  • izvajajo postopke povezane s primarno proizvodnjo (zbiranje mleka, odkup mleka, lovske zbiralnice),
  • predelava, izdelava, priprava, obdelava, pakiranje, skladiščenje,
  • uvoz,
  • posredništvo,
  • veleprodaja,
  • maloprodaja (prodaja živil v prodajalni na drobno, na tržnici, na premični stojnici, internetno, po pošti, potujoča prodajalna, prodajni avtomat, gostinski obrati: restavracije, gostilne, okrepčevalnice, slaščičarne, kavarne, začasni gostinski obrati, turistične kmetije, priprava in dostava jedi (catering), institucionalni obrati prehrane (v bolnišnicah, šolah, vrtcih, zavodih, in domovih, vključno s prehrano pri organiziranem varstvu otrok), obrati za prehrano na delu ipd.,
  • prevoz živil.

Obstajajo tudi določene izjemein sicer registracija živilskega obrata ni potrebna za:

Dodatne informacije: Za dodatne informacije se lahko obrnete na SPOT svetovanje Posavje, CKŽ 46, Krško, Tel: (07) 490 22 24 ali (07) 490 22 25.

Viri:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj