FURS sprejel ukrep za učinkovitejši nadzor nad morebitnimi utajami DDV

FURS sprejel ukrep za učinkovitejši nadzor nad morebitnimi utajami DDV

09. 10. 2018

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 5. 10. 2018, www.findinfo.si

V Finančni upravi RS v postopkih odmere davka na motorna vozila (DMV) ugotavljajo vedno več nepravilnosti in utaj DDV pri pridobitvah rabljenih vozil iz drugih držav članic EU. Če je kupec fizična oseba, se od pridobitve rabljenega vozila DDV praviloma obračuna v državi članici EU prodajalca. Kadar rabljeno vozilo iz druge države članice EU pridobi davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, in je prodajalec uporabil oprostitev plačila DDV, nastane od pridobitve vozila obveznost obračuna DDV v Sloveniji.

Ugotavljajo čedalje večje število primerov, v katerih se želijo preprodajalci ob dejanski nadaljnji prodaji vozila fizični osebi, z uporabo različnih shem, pogosto tudi s pomočjo ponarejene dokumentacije in slamnatih prodajalcev, izogniti plačilu DDV v Sloveniji. S takšnim poslovanjem  na račun neplačanega DDV lahko dosežejo nižje prodajne vrednosti rabljenih vozil, s tem pa pridobijo nepošteno konkurenčno prednost v primerjavi z davčnimi zavezanci, ki poslujejo zakonito. 

Z namenom preprečiti tovrstne zlorabe, bo Finančna uprava RS poostrila nadzor v okviru postopkov odmere DMV. Postopki učinkovitega nadzora so lahko dolgotrajni, saj pogosto pravilnosti obdavčitve izvedenih transakcij ni mogoče preveriti brez mednarodne izmenjave podatkov. To pa lahko zelo podaljša postopek odmere DMV. Če ta ni plačan, pa ni mogoče registrirati iz tujine pridobljenega vozila.

Da bi omogočili odmero DMV in hkrati omogočili učinkovit nadzor nad morebitnimi utajami DDV, bodo v primerih, ko se bo na podlagi predložene dokumentacije pojavil sum glede pravilne izpolnitve DDV obveznosti, pred odmero DMV, zahtevali zavarovanje izpolnitve DDV obveznosti iz naslova pridobitve rabljenega vozila. Ob predložitvi zavarovanja (gotovinski polog), bo DMV odmerjen, s tem pa bo omogočena registracija vozila, kljub temu, da bodo vzporedno še tekli postopki preverjanja morebitne utaje. 

Kadar na podlagi predložene dokumentacije ne bo suma na nepravilnosti glede izpolnitve DDV obveznosti, se bo odmera DMV izvedla hitro in brez zahteve za zavarovanje izpolnitve DDV obveznosti.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj