Spletna domena .eu od danes tudi s -č, -š in -ž

Spletna domena .eu od danes tudi s -č, -š in -ž

17. 12. 2009

Vir in informacije: STA, 10.12.2009, http://www.sta.si/

Slovenci lahko od danes pri registraciji spletne domene .eu uporabljajo tudi -č, -š in -ž, Bolgari, Grki in Ciprčani pa svoji pisavi - cirilico in grško abecedo. Veljati so namreč začela nova pravila, sprejeta junija, ki posameznikom in podjetjem omogočajo, da se pod domeno .eu registrirajo z uporabo znakov vseh 23 uradnih jezikov EU.

Tako bo mogoče pod domeno .eu kmalu registrirati tudi ime, kot je http://www.požar.si/ - to je primer, ki ga je junija ob predstavitvi novih pravil navedla Evropska komisija. Nova pravila ponujajo nove možnosti tudi v številnih drugih državah. Čehi so na primer po navedbah komisije doslej lahko uporabljali le 27 od 42 znakov svoje abecede, Litovci pa 23 od 32.

V Evropski komisiji pojasnjujejo, da je povsem samoumevno dovoliti, da so domenska imena, ki jih izbirajo Evropejci, tako različna, kot je Evropa sama, zato so se tudi odločili, da mora biti domena .eu na voljo v vseh abecedah, ki se uporabljajo v državah članicah. Doslej so lahko imena, registrirana pod domeno .eu, vsebovala le znake od -a do -z, številke od 0 do 9 in znak za pomišljaj.

V Sloveniji je bilo po navedbah Evropske komisije do septembra letos registriranih 6605 imen pod domeno .eu. Število registracij pod to domeno se je od začetka leta 2008 do septembra 2009 v Sloveniji povečalo za 44 odstotkov, v celotni EU pa za 10 odstotkov. Na Danskem, Cipru, v Latviji, Veliki Britaniji, na Švedskem in na Malti pa se je uporaba celo zmanjšala, najbolj na Malti - za 81 odstotkov.

K splošnemu povečanju registracij pod domeno .eu je sicer po navedbah komisije prispeval padec cen za registracijo z deset evrov na pet evrov leta 2007 in na štiri evre leta 2008. Domena .eu je četrta najbolj priljubljena domena najvišje ravni z geografsko kodo, pred njo so le domene .de za Nemčijo, .uk za Združeno kraljestvo in .nl za Nizozemsko. Sicer pa je domena .eu deveta najpogosteje uporabljena domena na svetu.

Evropska komisija si prav tako prizadeva za čimprejšnjo uvedbo različic internacionaliziranega domenskega imena na vrhnji ravni za .eu - torej "eu" v grški pisavi ali cirilici. Komisija je na forumu o upravljanju interneta novembra o tem obvestila generalnega direktorja organizacije za dodeljevanje spletnih imen in številk Roda Beckstroma in sedaj čaka na njihovo odobritev.

Domena .eu je vrhnja evropska domena, ki jo je uvedla EU, vendar z njo upravlja zasebna neprofitna organizacija EURid. Ta konzorcij belgijskih, čeških, italijanskih, švedskih in slovenskih registrov je začel dejavnosti v povezavi z domeno .eu v letu 2005. Do danes je bilo registriranih več kot tri milijone domenskih imen .eu.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj