Državni zbor sprejel novelo zakona DDV

Državni zbor sprejel novelo zakona DDV

25. 10. 2010

Objavljeno: STA, 19.10.2010, http://www.sta.si/

Poslanci so sprejeli novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki v slovenski pravni red prenaša vrsto direktiv s področja DDV. Med drugim se z januarjem ukinja prehodno obdobje, v katerem za stanovanja velja nižja stopnja DDV.

Zaradi konca prehodnega obdobja, v katerem se je v Sloveniji dovoljevala uporaba 8,5-odstotne stopnje DDV od stanovanjskih gradenj za trg, se s predlogom s 1. januarjem 2011 ukinja nižjo stopnjo obdavčitve od navedenih novogradenj. Za stanovanjske objekte, ki niso del socialne politike, se bo uvedla splošna, 20-odstotna stopnja DDV.

V sklop socialne politike vsa stanovanja z uporabno površino do 120 kvadratnih metrov ter vse enostanovanjske hiše z uporabno površino do 250 kvadratnih metrov. Nižja stopnja DDV se bo ohranila za približno 95 odstotkov vseh stanovanjskih objektov v Sloveniji.

Poleg tega novela zakona vključuje še nekatere druge spremembe, med drugim pri opravljanju storitev, obdavčitvi zemeljskega plina in električne energije, univerzalnih poštnih storitev, kraja opravljanja storitev za kulturne, umetnostne, športne, znanstvene, izobraževalne, zabavne ali podobne prireditve, uvaja pa tudi dodatni ukrep za preprečevanje goljufij na področju trgovanja s pravicami do emisije toplogrednih plinov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj