Podjetnosti se lahko naučimo že v osnovni šoli

Podjetnosti se lahko naučimo že v osnovni šoli

17. 07. 2018

Vir in informacije: SPOT svetovanje GORIŠKA

Strokovnjaki napovedujejo, da bodo delo v prihodnosti opravljali predvsem podjetniki ter samostojni ustvarjalci. Zaposlitev za polni delovni čas bo vedno manj. Mladi diktirajo spremembe. Želijo si več svobode, neodvisnosti, fleksibilnosti, želijo naročnike in ne nekoga, ki jim bo na delovnem mestu ukazoval in jih omejeval, želijo se razvijati, učiti, spoznavati…

Na osnovi teh trendov se v Razvojni agenciji ROD Ajdovščina zavedajo, da bo prav podjetnost, ustvarjalnost in inovativnost v prihodnosti ključnega pomena. Trudijo se spodbujati podjetnost od malih nog naprej. Izobraževalni sistem bo moral pripraviti mlade, da postanejo podjetni. Morali se bodo znati prodati, zgraditi ugled, ustreči strankam in izpogajati določene sporazume. Imeti bodo morali tudi veliko tehničnih znanja.

Še vedno pa se mladi pri prehodu v srednje šole težko odločajo kateri poklic bodo opravljali. Zato so se na Razvojni agenciji ROD tudi v letošnjem šolskem letu, v sodelovanju z Občino Ajdovščina in Občino Vipava ter osnovnimi šolami, odločili izvajati Podjetniške krožke in Tehniške dni, v okviru katerih skušajo osnovnošolcem pomagati pri odločitvah na nadaljnji življenjski poti.

V okviru Tehniških dni so tako skoraj 170 osmošolcev popeljali do številnih podjetij v lokalnem okolju, ki so jim pokazala proizvodni proces in jih seznanila s tehniškimi poklici, ki jih v podjetju zaposlujejo.

V okviru Podjetniških krožkov so učenci štirih osnovnih šol spoznali pojem podjetništva, se lotili skupinskega reševanja problemov, uporabljali so različne tehnike ustvarjanja idej, se seznanili s temeljnimi elementi poslovnega modela idr. Na podlagi izbrane ideje so izdelali poslovni model, s katerim so se prijavili na vseslovensko podjetniško tekmovanje POPRI. Strokovna komisija tekmovanja, ki jo sestavljajo podjetniki, managerji, ključni zaposleni v uspešnih podjetjih in tudi strokovnjaki iz pedagoškega sveta ter podjetniškega podpornega okolja, je med 142 podjetniškimi idejami izbrala kar 2 ideji med 10 najboljših.

S podjetniškimi krožki bodo nadaljevali tudi v prihodnjem letu, saj z delom na tem področju pomagajo pri dvigovanju samozavesti otrok, dosegajo visoko motiviranost otrok in nenazadnje otrokom pomagajo tudi pri odločitvi o poklicni izbiri.

Poleg podjetnosti pa bo v prihodnosti za ljudi pomembno tudi razumevanje digitalne tehnologije, mreženje in vseživljenjsko učenje. Teh načel se zavedajo tudi v Razvojni agenciji ROD. Zato so se tudi sami udeležili izobraževanj v okviru katerih so se seznanili z novimi načini spodbujanja podjetnosti. Naučili so se, kako pri mladih sistematično razvijati kompetence samoiniciativnosti in podjetnosti ter kako mlade navajati na ustvarjalno in inovativno reševanje problemov ob upoštevanju interesov in potreb uporabnikov. Začetek junija so tudi zaključili usposabljanje »Razmišljanja po metodah dr. Edwarda de Bona« v okviru katerega so se seznanili s tehnikami razmišljanja, s ciljem spodbujati ustvarjalno, sodelovalno in inovativno razmišljanje pri učencih.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj