Za najboljši startup s področja trajnostne energije 30.000 evrov

Za najboljši startup s področja trajnostne energije 30.000 evrov

17. 04. 2018

Vir in informacije: STA, 11. 4. 2018, www.sta.si

Startupi iz 24 srednjeevropskih držav imajo še do 19. aprila 2018 čas, da se prijavijo na tekmovanje Powerup, katerega osrednji temi sta energija in čista tehnologija, prijaviti pa se je mogoče tudi z nekaterimi drugimi rešitvami. Zmagovalni startup bo prejel 30.000 evrov, drugo- in tretjeuvrščena rešitev pa 10.000 oz. 5000 evrov.

Osrednji temi sta energija in čista tehnologija. Prijaviti se je mogoče tudi z rešitvami na področjih mobilnosti, kibernetske varnosti in pametnih mest ter tehnologij za omejevanje izpustov škodljivih prašnih delcev.

Avtorji najzanimivejših projektov bodo poleg prejema denarne nagrade povabljeni v pospeševalnik Highway, "skupnost znanja in inovacij EIT InnoEnergy", ki podjetniškim ekipam nudi financiranje v višini do 150.000 evrov. Tako imajo najboljši udeleženci tekmovanja priložnost črpati njihovo edinstveno strokovno znanje in izkušnje. Od drugih podjetij, ki vlagajo v startupe, se razlikujejo po tem, da jim ne nudimo zgolj financiranja, temveč projekte tudi podpirajo vse do začetka trženja.

Nudijo jim storitve, povezane z razvojem timskega dela, usposabljanjem, spremljanjem in mentorstvom. Poleg tega lajšajo dostop do zunanjih finančnih institucij, pomagajo v sodelovanju z mrežami tveganega kapitala in se tudi sami vključijo v razvoj izdelka. Sodelujejo namreč z raziskovalnimi inštituti in univerzami, zato lahko v projekt vključijo inženirje in strokovnjake z različnih področij.

Na lanskem tekmovanju si je mesto v pospeševalniku s posebnim povabilom partnerja MOL Group prislužila tudi slovenska ekipa Mebius, ki je v sodelovanju s Kemijskim inštitutom razvila katalizator, ki poveča moč vodikove gorilne celice za 2,2-krat toliko, kot so to zmožni ostali izdelki na trgu. Nižji so tudi stroški izdelave takšnega katalizatorja, saj za izdelavo potrebuje manj platine.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj