Romunski trg skriva številne priložnosti in pasti

Romunski trg skriva številne priložnosti in pasti

12. 10. 2010

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 30.9.2010, Avtor: Barbara Dovč

Slovenski izvozniki in naložbeniki se morajo zavedati, da tamkajšnji trg velja za zelo privlačnega zaradi ogromno potenciala, ki ga ima, a z višjo stopnjo tveganja, saj skriva številne pasti in nevarnosti.

Romunija z več kot 22 milijonov prebivalcev predstavlja zelo velik trg, enega največjih v JV Evropi, in ima zelo ugodno lego. Oglašuje se kot država s konkurenčnimi cenami, čeprav je pred kratim zvišala davek na dodano vrednost z 19 na 24 odstotkov, kot država z izobraženo delovno silo, naravnimi bogastvi ter navzočnostjo predstavništev in izpostav večine svetovno znanih bank.

Za slovenska podjetja so na romunskem trgu priložnosti na področju kmetijstva, gozdarstva, agroživilske industrije ter energetike, predvsem v obliki sodelovanja pri projektih, ki nastajajo v okviru t.i. plinovodov Južnega koridorja (za gradbena podjetja, dobavitelje opreme ali izvajalce inženiringa in projektov) in pri siceršnji izgradnji romunske infrastrukture.

Priložnosti se ponujajo na področju turizma, ki v Romuniji v zadnjem času predstavlja eno najhitreje rastočih panog, pa tudi na področju trgovine, avtomobilske in farmacevtske industrije, prometa, logistike in okolja. Možnosti so tudi v skupnem nastopu na trgih Moldavije in Ukrajine oziroma na območju Balkana.

Sredi leta je EU za Romunijo na tem področju opozorila na resne težave, zato za podjetja pri vstopu na ta trg velja previdnost. Pri tem slovenskim lahko med drugim pomagajo Japti, romunski center za promocijo trgovine CRPC, gospodarski zbornici obeh držav, veleposlaništvo ter društvo slovensko-romunskega sodelovanja.

Dodatne informacije: Več informacij najdete na spletnih straneh:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj