V Nemčiji začel veljati nov zakon o preglednosti plač

V Nemčiji začel veljati nov zakon o preglednosti plač

27. 03. 2018

Vir in informacije: Slovensko-nemška gospodarska zbornica, 9. 1. 2018, https://slowenien.ahk.de/sl/

Kdo zasluži, koliko? Na podlagi novega zakona lahko zaposleni v Nemčiji izvejo, koliko so plačani njihovi sodelavci. To naj bi preprečilo prikrito diskriminacijo in spodbudilo pravičnejše plače moških in žensk.

6. januarja 2018 je v Nemčiji začel veljati zakon o večji preglednosti plač. Ta naj bi zaposlenim omogočal dostop do informacij o plačah njihovih sodelavcev. "Zakon o spodbujanju preglednosti plač" zahteva, da delodajalci zagotovijo informacije o povprečni plači najmanj šestih zaposlenih nasprotnega spola.

Poleg tega lahko zaposleni pozanimajo tudi o drugih kriterijih, ki vplivajo na višino plače. Zaposleni lahko pridobijo te informacije bodisi od sveta delavcev ali kadrovskega oddelka.

Zakon o preglednosti plač pa ne velja za vsa podjetja, ampak za podjetja z več kot 200 zaposlenimi. Podjetja z več kot 500 zaposlenimi pa morajo ob tem upoštevati še nove postopke preiskave in razširjene obveznosti poročanja.

Namen zakona je spodbujanje enakega plačila žensk in moških v Nemčiji, kjer so razlike v višini plač med obema spoloma še vedno precejšnje. Zakon pa je že bil deležen kritik zaradi manjkajoče zakonodaje o skupinskih tožbah, na podlagi katerih bi zaposleni lahko ukrepali proti morebitni neenakopravni porazdelitvi plač.

Vir: Tagesschau

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj