Posveti na temo mobinga, Nova Gorica

Posveti na temo mobinga, Nova Gorica

20. 03. 2018

Datum: marec-junij 2018 (enkrat mesečno - ob četrtkih ob 18. uri)

Kraj: velika dvorana Mestne občine Nova Gorica

MOBING je eden izmed dejavnikov stresa na delovnem mestu in predstavlja eno najbolj resnih nevarnosti pri delu. Informirajte se o tej aktualni in premalo poudarjeni temi!

Goričanka.si organizira sklop štirih posvetov na temo mobinga s strokovnjaki z različnih področij.

Polovica Slovencev ocenjuje svoje zdravstveno stanje kot povprečno. Bolniška odsotnost je bila razlog, da je bilo v letu 2016 v Sloveniji skupaj izgubljenih 10.378.095 delovnih dni. Je morda za to kriv tudi pojav trpičenja na delovnem mestu ? Vsekakor.

Ob pogovorih s prijatelji, znanci, sorodniki zaznavamo, da je mobing precej razširjen. Skorajda ni zaposlene osebe, ki za ta termin ne bi vsaj slišala. Po drugi strani pa lahko ugotavljamo, da se žrtev mobinga bodisi ne zna ali ne zmore soočiti s situacijo, pot do rešitve iz te situacije pa ni ustrezno sistemsko podprta. V veliko primerih se delavec umakne iz takšnega delovnega okolja in si poskuša najti drugo zaposlitev. Le malokdo se odloči za tožbo delodajalca, saj velja nepisano pravilo, da so odločitve sodišč le redko v korist delavca.

Mobing je eden izmed dejavnikov stresa na delovnem mestu in predstavlja eno najbolj resnih nevarnosti pri delu. Raziskava o obsegu trpinčenja na delovnem mestu v Sloveniji, ki jo je leta 2008 na reprezentativnem vzorcu izvedel Klinični inštitut za medicino dela prometa in športa, je pokazala, da je bilo 18,8 % anketirancev priča trpinčenju na delovnem mestu.

Kaj sploh mobing je in kaj ni? Kakšne posledice ima na žrtev mobinga, njegovo družino in širšo družbo? Kaj govorijo izsledki raziskav o mobingu na delovnem mestu v Sloveniji ? Kakšna je pravna praksa na tem področju? Kaj se dogaja s posameznikom, ki se je znajde v vrtincu mobinga? Kako se na vse to odziva Varuhinja človekovih pravic in kako ocenjuje ukrepe države za preprečevanje  mobinga?  Vse to želijo predstaviti in pojasniti širši javnosti na Goriškem v ciklusu posvetov v letošnjem letu, od marca do junija.

Vlada je v svoji viziji zapisala: »Slovenci smo leta 2050 srečni ljudje. V vsakdanjem življenju občutimo, zakaj nas globalne lestvice blaginje uvrščajo čisto pri vrhu. Živimo kakovostno: bolje, bolj zdravo in dlje.»  Da ne bodo besede ostale samo na papirju,  mora vsak posameznik prispevati k takšni družbi: od zaposlenih na ministrstvu, predstavnikov ljudstva, nevladnih organizacij, do državljanov samih. Združeni pridobimo moč in pogum, da lahko postanemo zgled eden drugemu ter drugim državam.

Termini posvetov:

  • 29. marec 2018, ob 18. uri - 1.posvet: Vpliv mobinga na na kakovost življenja (psihofizično zdravje) zaposlenih. Vpliv mobinga na kakovost življenja zaposlenih- Sodeluje mag. Katja Kodelja, specialistka klin.psihologije, zaposlena v Centru za mentalno zdravje v ZD Nova Gorica in ga. Snežana Kragelj, univ. dipl. pedagoginja, andragoginja in sociologinja, Kragelj&Kragelj d.o.o.
  • 5. april 2018, ob 18. uri - 2. posvet: Pravni vidik mobinga ter vloga odvetnika in sindikata. Sodelujejo: odvetnica ga. Špela Pavšič, g. Vojko Fon, sekretar sindikata ReO SKEI Posočje
  • 17. maj 2018, ob 18. uri - 3. posvet: Trpinčenje na delovnem mestu – ga preprečujemo ali le gasimo požare? Sodeluje: ga. Tanja Urdih Lazar, predstavnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa
  • 7. junij 2018, ob 18. uri - 4.posvet: Tudi varuhu ljudje poročajo o mobingu. Sodeluje: ga. Vlasta Nusdorfer- Varuhinja človekovih pravic

Trajanje posveta: max. 1,5 uro - vključena interakcija s publiko

Komu je namenjen? Vsem zainteresiranim (zaposlenim, kadrovikom, strokovnim delavcem, nevladnim organizacijam, sindikatom, ....)

Prijave: e-naslov: goričanka.si@gmail.com ali spletna stran: www.eventbrite.com. Termini se lahko spremenijo.

Dodatne informacije: 031 335 622 po 16 uri.

Več na www.facebook.com/groups/goricanka.si/.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj