Do novembra akcijski načrt za program internacionalizacije v 2011

Do novembra akcijski načrt za program internacionalizacije v 2011

05. 10. 2010

Vir in informacije: STA, 20.9.2010, www.sta.si

Slovenija je zaradi majhnosti obsojena na izvoz, kjer je eden pomembnih elementov spodbujanja konkurenčnosti večja internacionalizacija slovenskega gospodarstva.

Posebna delovna skupina bo tako do novembra pripravila akcijski načrt za podporo podjetjem na tujih trgih.

Vlada je julija sprejela program spodbujanja internacionalizacije za obdobje 2010-2014, kjer je opredelila glavna področja aktivnosti pri internacionalizaciji slovenskega gospodarstva v tujini. Do sedaj je vsak izmed deležnikov svoj del posla opravljal sam, zato je večkrat prišlo do nepovezanih aktivnosti.

Delovno skupino sestavljajo predstavniki urada predsednika republike, kabineta predsednika vlade, ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za gospodarstvo, Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Konec novembra bo akcijski načrt za prihodnje leto potrjen. V njem bo tudi seznam glavnih gospodarskih delegacij za prihodnje leto, tako se bodo podjetja lahko do časa pripravila na obiske tujih trgov.

Skupina bo skrbela za to, da bodo vse institucije delovale v isto smer in zasledovale iste cilje. Skupina bo reševala dileme, preverjala pretekle aktivnosti in usklajevala aktivnosti za v prihodnje.

Glavni izvajalec promocije programa internacionalizacije ostaja Japti. Vse aktivnosti programa pa dopolnjujejo finančni instrumenti SID banke. V akcijskem načrtu bo podrobneje določeno katere industrije in katere konkretne posle nameravajo podpreti. Namen delovne skupine je opredeliti glavne prioritete in trge, na katerih želijo v prihodnjih letih izvajati bolj intenzivno internacionalizacijo in kjer bo tudi država z vzpodbudami pomagala podjetjem uspešno vstopati na trg.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj