Madžarska na dobrem mestu glede transparentnosti javnih naročil

Madžarska na dobrem mestu glede transparentnosti javnih naročil

10. 10. 2017

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 28. 9. 2017, Avtor: dr. Robert Gombiš, Društvo slovensko madžarskih poslovnežev

Po najnovejših podatkih Evropske komisije je postopek javnih naročil popolno transparenten, torej podjetja in zasebniki dobijo informacije v ustrezni količini v zvezi z javnimi naročili. S tem Madžarska v primerjavi z drugimi državami članicami EU je med najboljšimi, prednjači pred državami, kot so Danska, Finska, Nizozemska, ali Švedska. Pri porabi skupnega denarja je pomemben uspeh, da je bilo v prvem poletju letošnjega leta manj postopkov brez objave, kot v enakem obdobju lani.

Evropska Komisija glede na več vidikov pregleduje javna naročila in postopke držav članic EU. Po statističnih podatkih je transparentnost javnih naročil na Madžarskem dominanten uspeh. Glavni cilj Urada za javno naročanje je zagotavljati zakonitost pri postopkih, zato s kompleksnimi in inovativnimi sredstvi pomaga pošteno, učinkovito gospodarstvo s skupnimi sredstvi. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je 88% javnih naročil velike vrednosti potekalo v odprtem postopku.

Od novembra 2015 Urad ne zagotavlja samo transparentnosti in javnosti postopkov, temveč nadzira ustrezno izpolnjevanje pogojev pri sklenitvi pogodb.

Vir: časopis Napi Gazdasag

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj