Srbija - od 1. oktobra pravne osebe ne potrebujejo žiga v plačilnem prometu

Srbija - od 1. oktobra pravne osebe ne potrebujejo žiga v plačilnem prometu

03. 10. 2017

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 11. 9. 2017, Avtor: Mag. Danijela Fišakov, Slovenski poslovni klub v Beogradu

Pravne osebe v Srbiji od 1. oktobra 2017 ne potrebujejo žiga pri overitvi plačilnih nalogov v državi in tujini, za odpiranje novih računov, pologov za podpis, menic in drugih dokumentov.

Narodna banka Srbije je sporočila, da je sprejela spremembe podzakonskih aktov s področja plačilnega prometa in tako natančno definirala določbe, ki se nanašajo na neobvezno uporabo žiga gospodarskih subjektov.

Čeprav je Narodna banka Srbije že leta 2014 sprejela Zakon o plačilnih storitvah in podrejene podzakonske akte ter tako za pravne osebe ukinila obvezno uporabo žiga v zvezi s plačilnimi storitvami, je razvidno, da v bančni praksi še vedno prevladujejo rešitve, na osnovi katerih gospodarstveniki v vsakdanjem poslovanju še vedno uporabljajo žig (npr. za overitev obrazcev plačilnih nalogov na uradnih okencih), ko ne uporabljajo elektronskega in mobilnega bančništva.

Da bi se izboljšala in uskladila praksa bank in da bi se odpravili vsi dvomi med gospodarskimi družbami in podjetniki, je s sprejetimi rešitvami jasno poudarjeno, da banke ne morejo zavrniti opravljanja plačilnih storitev samo zato, ker stranka v svojem poslovanju z banko ne želi uporabljati žiga.

Pravne osebe, ki so do sedaj imele odprte račune in na uradnih okencih uporabljale žig za overitev plačilnih nalogov v državi in tujini, lahko od 1. oktobra enostavno v banki predložijo pisno zahtevo, da žiga ne uporabljajo več in banka jim je dolžna brez ankesiranja pogodbe že naslednji dan priskrbeti podpisane plačilne naloge, brez obveze, da jih stranka overi z žigom.

Pravne osebe in podjetniki, ki odpirajo nove račune, od 1. oktobra niso dolžni overiti zahtevkov za odpiranje računa, kartonov podpisnih pologov, nalogov za plačilni promet, menic in drugih dokumentov, ki se nanašajo na plačilni promet, edino, če tega niso izrecno zahtevali od banke in pogodbeno določili.

S sprejetimi rešitvami je izpolnjena ena od nalog, določenih v vladnem programu, za izvedbo katere je bila oblikovana medinstitucijska Delovna skupina za ukinitev obvezne uporabe žiga in papirnih faktur, v katerem delu sodelujejo tudi predstavniki Narodne banke Srbije. Glavni cilji, ki jih je potrebno doseči, so zmanjšanje stroškov gospodarstva ter izboljšanje položaja Srbije na seznamu pogojev poslovanja (Doing Business), ki ga objavlja Svetovna banka.

Istočasno NBS podpira poslovne subjekte, da v celoti izkoristijo možnosti in prednosti elektronskega bančništva in poslovanja.

Vir: Ekapija

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj