Lizinški posli in spremembe DDV od 1. januarja 2011

Lizinški posli in spremembe DDV od 1. januarja 2011

28. 09. 2010

Objavljeno: Finance, 21.9.2010, www.finance.si, Avtor: Tanja Urbanija

S 1. januarjem se bo spet spremenila domača zakonodaja o DDV. Del novosti se nanaša na boj proti davčnim goljufijam in zadeva tudi lizinške hiše. Te lahko pričakujejo ostrejše pogoje pri opredelitvi, kdaj bo kupec solidarno odgovoren za plačilo DDV namesto prodajalca.

Lizinške hiše imajo precej težav, ko se znajdejo v verigi davčnih utaj oziroma missing traderjev, ne da bi imele kakšno davčno korist od tega, prav nasprotno.

Novosti pri lizingu

Spremembe pri dobropisu

Po novem lahko pričakujemo težave tudi pri dobropisih. Če se posel finančnega lizinga razdre, lizinška hiša izda dobropis. Do zdaj je lahko popravila svoj izhodni DDV, ko je od lizingojemalca prejela potrjen dobropis. Po novem pa se pravilo o solidarni odgovornosti širi tudi na takšne situacije. Če bo lizingojemalec potrdil dobropis in pri sebi ne bo popravil odbitka, bo lizinška hiša lahko imela težave s popravkom njenega izhodnega DDV (če bo seveda iz objektivnih okoliščin izhajalo, da je lizinška hiša vedela oziroma bi morala vedeti, da sodeluje v transakciji, katere namen je izogibanje plačilu DDV). Enako bo treba preveriti tudi pri dobropisih.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj