Vlada spremenila uredbo o zelenem javnem naročanju

Vlada spremenila uredbo o zelenem javnem naročanju

26. 09. 2017

Objavljeno: STA, 14. 9. 2017, www.sta.si

Vlada je seji 14. septembra 2017 spremenila uredbo o zelenem javnem naročanju, ki bo odslej prožnejše in obvezno za več predmetov javnega naročanja. Spremenjena uredba namesto dosedanjih izrecnih zahtev določa cilje, ki jih bodo za posamezne predmete obveznega zelenega naročanja morali pri vsakokratni oddaji upoštevati naročniki.

Poleg tega pa bodo naročnikom na voljo priporočila, ki bodo sledila tem ciljem. Na takšen način dopuščajo naročnikom, da v postopku oddaje naročila same poiščejo najboljša sredstva za dosega cilja, bolj vešči naročniki bodo pri tem prosti, tisti malo manj pa bodo lahko neposredno uporabljali priporočila.

Na vladi so prepričani, da bo tako sistem tudi bolj prožen in ga bo mogoče hitreje in učinkoviteje posodabljati, saj so še posebej na tem področju javnega naročanja spremembe stalnica.

Po novem bo zeleno javno naročanje obvezno za več predmetov naročanja, med drugim tudi za tekstilne izdelke, projektiranje oz. izvedbo gradnje cest, grelnike vode oz. prostorov ter hranilnike tople vode, sanitarne armature, opremo za stranišča na splakovanje in opremo za pisoarje, stenske plošče, razsvetljavo v notranjih prostorih, cestno razsvetljavo in prometno signalizacijo, vrtnarske storitve, kmetijske in druge proizvode ter opremo in stroje za vrtnarjenje ter tovorna in delovna vozila za zbiranje odpadkov.

Zeleno javno naročanje električne energije, živil in gostinskih storitev, pisarniškega papirja in higienskih papirnatih izdelkov, elektronske pisarniške opreme, televizorjev, gospodinjskih aparatov, ki se uporabljajo v neprofesionalne namene, projektiranja oz. izvedbe gradnje stavb, pohištva, čistil, storitev čiščenja in pranja perila, cestnih vozil, pnevmatik in električnih sijalk ter svetilk pa je obvezno že zdaj.

Ob tem se je vlada seznanila tudi s smernicami za javno naročanje arhitekturnih in inženirskih storitev ter smernicami za javno naročanje gradenj. Ministrstvo za javno upravo bo pripravilo smernice tudi za področje zelenega javnega naročanja.

Nova ureditev je oblikovana ob upoštevanju napredka in praks v Sloveniji. Iz statističnih podatkov izhaja, da je bilo v letu 2015 glede na število 16 odstotkov javnih naročil zelenih, v letu 2016 pa je že več kot 30 odstotkov postopkov javnih naročil takšnih, ki upošteva okoljske kriterije.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj