DDV se obeta tudi v zalivskih državah

DDV se obeta tudi v zalivskih državah

29. 06. 2017

Vir in informacije: STA, 24. 6. 2017, www.sta.si

Z nafto bogate zalivske države nameravajo uvesti davek na dodano vrednost (DDV). Združeni arabski emirati naj bi ga uvedli v začetku prihodnjega leta, Bahrajn, Kuvajt in Oman pa nekoliko pozneje. Z novostjo bodo skušali zapolniti proračunske luknje.

Z načrtovanim petodstotnim DDV bodo skušali uravnotežiti gospodarstvo, hkrati pa ohraniti "zelo privlačno poslovno okolje".

Verjamejo, da bodo Združeni arabski emirati in Zaliv na globalni ravni še vedno obravnavani kot ugodno davčno okolje. Mnogi analitiki ob tem izpostavljajo, da gre še vedno za enega najnižjih DDV na svetu.

Mnogi trgovci na debelo so sicer že opozorili, da bo davek nanje vplival negativno, saj stranke zvišanja cen ne bodo sprejele. Eden od trgovcev je dejal, da si petodstotnega znižanja dobička ne morejo privoščiti.

Nekateri drugi medtem upajo, da davka v resnici ne bo in da gre le za eno od preučevanih možnosti. Kot pravijo, jih država namreč še ni obvestila o nobenem konkretnem ukrepu.

V Katarju je projekt uvedbe DDV sicer nekoliko zastal zaradi diplomatske krize, ko so Združeni arabski emirati in Savdska Arabija v začetku meseca prekinili vse stike z njim. Po ocenah analitikov bo Katar uvedbo davka prestavil na poznejši datum, saj bi uvedba DDV v okoliščinah, ko mora država uvoz iz zalivskih držav nadomestiti z dražjimi dobrinami od drugod, občutno okrepil inflacijo, in sicer predvsem na področju prehrambene industrije.

Zalivske države so pod finančnim pritiskom zaradi trdovratno nizkih cen nafte, ki jih silijo v varčevanje.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj