Izobraževanje in delavnica na temo managementa mestnih središč, Ravne na Koroškem

Izobraževanje in delavnica na temo managementa mestnih središč, Ravne na Koroškem

29. 06. 2017

Datum: 6. julij 2017, ob 16. uri

Kraj: v prostorih območne obrtno-podjetniške zbornice Ravne na Koroškem

Območna obrtna zbornica Ravne na Koroškem, sekcija trgovcev, v sodelovanju z Zavodom Koper Otok in Mestno občino Koper ter ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javne agencije SPIRIT Slovenija, vabi zainteresirane podjetnike, trgovce, gostince in druge, ki delujejo v mestnih središčih, na izobraževanje/delavnico na temo managementa mestnih središč.

Gre za brezplačno izobraževanje, katerega namen je prepoznava prednosti sodelovanja med občinskimi upravami in lokalnimi ponudniki ter vključevanje slednjih v soodločanje pri odločitvah in aktivnostih, ki posredno ali neposredno vplivajo na poslovanje v mestnih jedrih, oziroma prenos znanja o TCM (Town-centre management).

Spremenjene potrošniške navade in porast nakupovalnih centrov so v številnih mestnih središčih povzročile zaton trgovske in drugih dejavnosti. Prazni poslovni prostori in upad obiska lokalnih prebivalcev predstavljajo izziv za marsikateri kraj, a ta problematika ni omejena le na Slovenijo. V Evropi se je iz praktičnih potreb razvil pristop TCM (Town Centre Management), ki temelji na sodelovanju javnega in zasebnega sektorja oziroma mest in mestnih podjetnikov, za oživljanje mestnih središč. Ravno povezovanje manjših ponudnikov ob podpori občinskih uprav ponuja možno rešitev, ki strmi k privabljanju več obiskovalcev in novih trgovin v mestna jedra.

Model sodelovanja TCM oziroma management mestnih središč se izvaja tudi v Sloveniji, kjer je primer dobre prakse oživljanje mestnega jedra v Kopru. Iz sodelovanja z mestnimi trgovci, ki se je pričelo že leta 2011, se je razvil Zavod Koper Otok, ki danes združuje preko 55 večinoma manjših trgovin in lokalov. Povezani koprski ponudniki v partnerstvu z občino organizirajo posebne prireditve, izdajajo skupne brošure ter izvajajo številne projekte z namenom oživitve starih mestnih ulic.

Potencial pristopa TCM za oživljanje mestnih jeder je prepoznala tudi država, ki želi lokalno dobro prakso prenesti na nacionalni nivo. Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bosta v letu 2017 financirala nadaljevanje projekta spodbujanja in širitve takega modela tudi po drugih krajih v Sloveniji. V okviru projekta bo Zavod Koper Otok prenašal dobro prakso in izkušnje v druge kraje na šestih posebnih izobraževanjih in delavnicah, namenjenim ponudnikom iz mestnih središč in predstavnikom občinskih uprav.

Vabimo vas, da se udeležite izobraževanja, ki bo v četrtek, 6. julija 2017, ob 16. uri v prostorih območne obrtno-podjetniške zbornice Ravne na Koroškem.

Udeležba na dogodku je brezplačna.

Prijava:Zaradi omejenega števila mest je potrebna prijava na e-naslov: arnold.lucija@gmail.com in judita.skoflek@ozs.si do 3. 7. 2016.

Elektronski dokumenti:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj